Kahes Tartu apteegis saab end gripi vastu vaktsineerida

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiini süstimise järel võib süstekoht olla pisut valulik, turses või punetada. Võib tekkida ka palavik, isutus, lihasevalu, peavalu. Sümptomid on kerged ja mööduvad ruttu.
Vaktsiini süstimise järel võib süstekoht olla pisut valulik, turses või punetada. Võib tekkida ka palavik, isutus, lihasevalu, peavalu. Sümptomid on kerged ja mööduvad ruttu. Foto: Christian Ohde

Tänasest saab Tartus lasta end gripi vastu vaktsineerida ka Lõunakeskuse Rimi Apothekas ja Tasku Apothekas. Apteekides ei ole Eestis inimesi varem vaktsineeritud ning kuu aega kestva ettevõtmise korraldab Tallinna, Kuressaare, Jõhvi ja Tartu apteekides Eesti Apteekide Ühendus.

«Apteegid asuvad mugavates ja lihtsasti ligipääsetavates kohtades ning see loob inimestele hea võimaluse vaktsineerimas käia ka peale tööpäeva,» ütles Eesti Apteekide Ühenduse juhatuse liige proviisor Kristiina Sepp ning avaldas lootust, et see võimalus toob gripiennetusse kasu.

Eelmisel gripihooajal vajas Eestis gripi tõttu haiglaravi mitu tuhat inimest ning suri sadakond inimest. Kristiina Sepa sõnul on Eesti elanikest gripi vastu vaktsineeritud vaid neli protsenti, mis on Euroopa madalaim näitaja. «See väljendab selgelt, et meie inimeste teadlikkus viiruse ohtlikkusest ja vaktsineerimise olulisusest on väga väike,» sõnas ta. «Praktika on tõestanud, et vaktsineerimine on päästnud maailmas rohkem inimelusid kui ükski teine sekkumine.»

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo osutas sellele, et gripi leviku tõkestamiseks on vaja kogu ühiskonna tuge selles mõttes, et vaktsineerida võiksid end ka riskirühma mittekuuluvad inimesed. «Just neilt võib viirus edasi kanduda väikelastele, vanuritele või kroonilisi haigusi põdevatele inimestele, kellele gripp on ohtlik,» ütles ta.

Euroopas tavaline

Teiste riikide kogemus kinnitab, et apteekides vaktsineerimine on toonud häid tulemusi ja vähendanud grippi haigestumist. Praegu vaktsineeritakse apteekides juba 12 Euroopa riigis.

Vaktsineerimine vaktsiiniga VaxiGripTetra maksab Tartu apteekides 15 eurot, vaktsiiniga Influvac 12 eurot. Mõlemad vaktsiinid vastavad Maailma Terviseorganisatsiooni soovitustele, mis mõeldud eesseisval hooajal põhjapoolkera elanikkonnale. Vaktsiinid on pisut erinevad, aga mõlemas on kaitse nii A- kui ka B-gripiviiruste alatüüpide vastu.

Apteekides vaktsineerimine

Tasku Aphoteka apteegis saab vaktsineerida esmaspäevast reedeni kell 16–19 ning laupäeviti kell 11–15.

Aphoteka Lõunakeskuse Rimi apteegis saab vaktsineerida end esmaspäevast neljapäevani kell 16–19, reedel kell 10–13 ning laupäeval kell 10–14.

Apteekides saab vaktsineerida tänasest kuni 10. novembrini.

Lisainfot ja loetelu kõikidest Eesti apteekidest, kus vaktsineerida saab, leiab veebist www.vaktsineeriapteegis.ee.

Immuniseerivad tervishoiutöötajad, ennekõike õed. Ette registreerida ei ole vaja.

Kätepesu on oluline

Meeldetuletusena olgu lisatud, et gripp on viirushaigus, mis levib piisknakkuse teel. Selle saab kõige tõenäolisemalt siis, kui grippi põdev inimene köhib või aevastab, aga ka siis, kui katsuda gripiviirusega saastunud esemeid ning seejärel puudutada oma suud või nina. Gripihooajal on käte hoolikas pesemine väga tähtis.

Enamik inimesi on nakkusohtlikud üks päev enne sümptomite tekkimist ja kuni viis päeva pärast haigestumist. Niisiis, grippi on võimalik teistele edasi anda nii enne seda, kui haigestutakse, kui ka haiguse ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles