Viljandimaa mõrva teist korda arutanud kohus määras veelgi karmima karistuse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Tartu ringkonnakohus saatis maikuus maakohtule uueks arutamiseks inimese mõrvas süüdistatavate Tiit Nüssiku ja Toivo Pärna kriminaalasja. Teine kohtunik mõistis meestele veelgi karmima karistuse.

Tänavu 18. veebruaril tunnistas Tartu maakohus Tiit Nüssiku (22) ja Toivo Pärna (23) süüdi tapmises piinaval ja julmal viisil, valdaja tahte vastaselt võõrasse ruumi ebaseaduslikus tungimises ning inimese laiba üldtunnustatud tavadele mittevastavas kohtlemises.

Nüssik tunnistati süüdi ka tulirelva ja laskemoonia ebaseaduslikus käitlemises, kuid Pärn tunnistati talle esitatud samas süüdistuses õigeks.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamme sõnul oli Nüssikule ja Pärnale esitatud süüdistus piinaval ja julmal viisil ning omakasu motiivil toimepandud tapmises, kuid kohtus leidis tõendamist vaid esimene kvalifikatsioon.

Nii Nüssikule kui Pärnale mõisteti 10-aastane vangistus. Kuid koos varasema kohtuotsusega pidi Pärn kandma 12 aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistuse.

Karistuse kandmise alguseks loeti Nüssikul 15. juuni 2010 ning Pärnal 16. juuni 2010.

Sama otsusega tunnistati Guido Špet (32) süüdi tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning talle mõisteti kahekuuline vangistus, mis asendati 120 tunni üldkasuliku tööga.

Vastavalt süüdistusele tapsid Nüssik ja Pärn eelmise aasta 13. juunil Viljandimaal Kolga-Jaani vallas Järtsaare külas kannatanu elukohas 50-aastase mehe, rünnates teda nugadega. Kannatanu vigastused olid nii suured, et mees suri sündmuskohal.

Lahkudes võtsid noormehed kaasa jahipüssi koos padrunitega. Surnukeha viidi Järvamaale Türi valda ning maeti metsa.

14. juuni õhtul sõitsid noormehed taksoga Tallinnasse. Kuna noormeestel polnud raha arve tasumiseks, anti taksojuhile (Špet) võla tasumiseni panti jahipüss. Ehkki Špetil puudus relvaluba, viis ta sellele vaatamata saadud relva oma maakoju.

Kohtualused kaebasid maakohtu otsuse edasi ning 27. mai kohtumäärusega tühistas Tartu ringkonnakohus osaliselt Tartu maakohtu 18. veebruari otsuse ning saatis kriminaalasja maakohtule uueks arutamiseks teises kohtukoosseisus.

Täna tunnistas Tartu maakohus Nüssiku süüdi tapmises piinaval ja julmal viisil omakasu motiivil, valdaja tahte vastaselt võõrasse ruumi ebaseaduslikus tungimises, laiba üldtunnustatud tavadele mittevastavas kohtlemises, tulirelva ja laskemoonia
ebaseaduslikus käitlemises ja kehalises väärkohtlemises ning mõistis talle 13-aastase
vangistuse.

Pärn tunnistati täna süüdi tapmises piinaval ja julmal viisil omakasu motiivil, valdaja tahte vastaselt võõrasse ruumi ebaseaduslikus tungimises, laiba üldtunnustatud tavadele mittevastavas kohtlemises ja tulirelva ja laskemoonia ebaseaduslikus käitlemises ning talle mõisteti samuti 13-aastane vangistus.

Koos talle varem mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab ta kandma 15 aasta, 7 kuu ja
28 päeva pikkuse vangistuse.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada 7 päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse 12. detsembriks.

Nüssik on eelnevalt kriminaalkorras karistamata, kuid Pärnal lasub varasem kriminaalkaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles