Gildis näeb Euroopa vanemat kunsti vanades raamides

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana kunst Gildi galerii seinal.
Vana kunst Gildi galerii seinal. Foto: Aime Jõgi

Gildi galeriis on oktoobri lõpuni vaadata seinatäis Euroopa maalikunsti 19. sajandi algusest 20. sajandi esimese veerandini.

Tööd pärinevad kunstiärimehe ja -koguja Jaak Metsalu ja tema sõbra kodust.

Metsalu palub piltide ees seisvat vaatajat mõelda eelkõige sellele, kui heal tasemel oli tolle aja Euroopa maalikunst.

«Eesti kunsti esindajad olid 19. sajandi algul üksnes baltisakslased ning alles 19. sajandi teisest poolest võib rääkida eesti rahvusliku maalikunsti algusest,» rääkis ta.

Esimene eesti soost akadeemilise kunstiharidusega maalikunstnik oli teatavasti Johann Köler (1826–1899), kes pani aluse Eesti portree- ja maastikumaalile.

Ärimehena lisas Jaak Metsalu, et Euroopa maalikunsti seisukohalt on Gildi galerii maalide hinnad vägagi soodsad, seda enam, et tegu on töödega, mil on väärtus terves Euroopas.

Seevastu Eesti kunst on hinnas eelkõige kodumaal, ja ehk vaid kümmekonna Eesti autori tööd on Metsalu sõnul kõnekad laiemalt.

Kõige enam toob Jaak Metsalu esile näituseseina keskset tööd, lapse portreed ümaras raamis, töö kuulub Jean Baptiste Greuze'i koolkonda.

Lapse portree Jean Babtiste Greuze'i koolkonna kunstnikult.
Lapse portree Jean Babtiste Greuze'i koolkonna kunstnikult. Foto: Aime Jõgi

Prantslane Jean Baptiste Greuze elas aastatel 1725–1805 ning oli suurepärane maalikunstnik, kelle kuulsamad tööd on portreed ning olustiku- ja ajaloostseenid.

Näituse teistest nimedest on kõneväärsed Paul Chocarne-Moreau, Silvester Schedrin ning Henri Grallan, kes oli Claude Monet' õpilane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles