Vanemuise juht Toomas Peterson annab oma ameti üle

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Peterson vestleb ühe lavastuse esietendusele saabunud teatrihuvilisega.
Toomas Peterson vestleb ühe lavastuse esietendusele saabunud teatrihuvilisega. Foto: Margus Ansu

Teater Vanemuine kui sihtasutus kuulutas äsja välja konkursi juhatuse liikme ja ühtlasi teatrijuhi ametikoha täitmiseks, sest praegu selles ametis töötava Toomas Petersoni (44) tähtajaline leping lõpeb tuleval suvel. Ta ütles kiiresti ei, kui sai Tartu Postimehelt küsimuse, kas kavatseb kandideerida.

Mis on ametist loobumise taga?

«Praegune leping kehtib juuni lõpuni 2019, kui mul saab teatrijuhina täis kuus ja pool aastat, teatris kokku olen ma aga olnud juba üle 15 aasta,» vastas Peterson. «Mul on tekkinud arusaam, et oleks hea, kui järgmise juhina tuleks ametisse keegi, kes näeb asju natuke teisest rakursist kui mina või ka eelmine teatri seest kasvanud juht on näinud. Ehk läheb 150-aastane teater selle võrra ladusamalt ja vägevamalt edasi.»

Kas ametist loobumine on päris kindel? «See otsus on sündinud juba mõni kuu tagasi ja ma ei arva, et peaksin selle ümber vaatama,» ütles ta.

Konkursi väljakuulutamine just praegu, oktoobri alguses annab Petersoni sõnul võimalikele teatrijuhi ametisse kandideerijaile aega mõelda. Dokumentide esitamise tähtaeg on detsembri keskel. Otsus uue juhi kohta tahetakse langetada jaanuaris, et senine juht saaks juhtimise uuele rahulikult üle anda.

Oma töist tulevikku Vanemuisest lahkumist järel ei osanud Peterson praegu sõnastada. «Aus vastus: mul pole aega olnud sellele mõelda,» lisas ta. «Küllap ootavad mindki ees toredad ajad – nii nagu ka teatril.»

Tartu ülikooli majandusteaduskonna lõpetanud Toomas Peterson on Vanemuise juhi ametikohal alates jaanuarist 2013, kui teatrit seni juhtinud Paavo Nõgene asus tööle kultuuriministeeriumi kantslerina. Varem oli Peterson üheksa aastat Vanemuise finantsjuht ja osales teatri juhtimisotsuste tegemisel ka loomenõukogu liikmena.

Petersoni kolmeaastane leping lõppes 31. detsembril 2015 ja ta kandideeris konkursil uuesti teatrijuhiks. Tähtajaks laekus kaks kandideerimisavaldust. Oktoobris samal aastal valis Vanemuise nõukogu Petersoni taas teatrijuhiks ja juhatuse liikmeks alates 1. jaanuarist 2016 ning temaga sõlmiti leping 2,5 aastaks võimalusega seda pikendada kahe aasta võrra.

Vanemuise praegune teatrijuht Toomas Peterson ja tema eelkäija selles ametis Paavo Nõgene vestlesid Estiko suurjuubelil.
Vanemuise praegune teatrijuht Toomas Peterson ja tema eelkäija selles ametis Paavo Nõgene vestlesid Estiko suurjuubelil. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles