Montserrat Caballé kontserti 20 aastat tagasi Tartus segas äikesevihm

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudis kontserdist ilmus 23. juulil 1998 Postimehe esiküljel.
Uudis kontserdist ilmus 23. juulil 1998 Postimehe esiküljel. Foto: Raimu Hanson

6. oktoobril suri Barcelonas legendaarne sopran Montserrat Caballé, kes on Tartus esinenud lauljaist seni ilmselt kuulsaim. Tema omaaegse kontserdi algust segasid aga äikesevihma hood.

Montserrat Caballé tuli 20 aastat tagasi suvel Eestisse, et anda Tartus kontsert.
Montserrat Caballé tuli 20 aastat tagasi suvel Eestisse, et anda Tartus kontsert. Foto: Ander Ilp / Postimees

Montserrat Caballé andis 20 aastat tagasi, 22. juulil 1998 Tartu raeplatsil kontserdi, mille korraldamise eesotsas oli Eesti Kontserdi produtsendina Peeter Vähi. Maailmakuulus sopran esines koos oma tütre Montserrat Martí alias Montsitaga, kaasa tegid ka ooperilauljad Elena Makarova ja Javier Palacios ning Estonia sümfooniaorkester ja koor José Maria Collado dirigeerimisel.

Dirigendi sõnul oli Caballé hiilgavas vokaalses vormis sellest hoolimata, et toetus põlveliigese meniski vigastuse tõttu kepile.

Miks valiti kontserdiks Tartu raeplats? Peeter Vähi sõnul püüti sellega tekitada kontserdisaali muljet, sest raeplats on majadega piiratud ja asub vanalinnas. «Lauluväljakul tekiks paratamatult laulupidude või rock-kontserdi miljöö,» ütles ta kontserdile eelnenud päeval. «Võib-olla on Tartu Raekoja platsil ka akustika parem.»

Kontserdi alguses käisid üle Tartu tugevad äikesevihma hood, kirjutab 20 aastat tagasi 23. juuli Postimees. Korraldajad pidid kontserdi alguse enam kui pool tundi edasi lükkama. Vägevast vihmast hoolimata täitus enam kui 5000 inimesele mõeldud ajutine vabaõhukontserdisaal peaaegu täielikult.

Produtsent Vähi sõnul suhtus Caballé kontserdi alguse viibimisse väga rahulikult. «Kui staar nägi, et publik teda lakkamatult sadava vihma käes kannatlikult ootab, kinnitas ta, et on sellise suhtumise pärast ülimalt õnnelik ja läheb andma endast parimat,» ütles ta.

Montserrat Caballé tollase tuuri kavas oli eelmine kontsert nelja päeva eest Šveitsi ja Saksamaa piiril, järgmine toimus aga 31. juulil Moskvas Punasel väljakul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles