Annelinna spordimajja kogunesid vanad poksiässad

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teenekas poksitreener Vello Kade tegi oma plaani teoks ja kutsus sel nädalavahetusel Tartusse mitte küll sada, aga mitukümmend poksiveterani küll. Igaüks neist sai kaela kuldse medali.

Meesteringis oli kõige noorem 15-aastane Marco Feoran, kes kõikidest võitluskunstidest on otsustanud just poksi jälgida, kuigi ise alaga ei tegele.

«Poks on kunst, see on üks kõige intelligentsemaid alasid üldse,» põhjendas ta.

Vello Kade ise on 80-aastane ning lisas, et Marco pärast peaks ta vist Eesti poksiveteranide seltsi ümber nimetama poksihuviliste seltsiks.

Vello Kadel oli aga, jah, Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva auks plaan Eestist üles leida sada poksiveterani. Praeguse seisuga on tal neid nimekirjas 99, aga umbes pooled asuvad Tallinnas. «Nüüd kavatsen ka Tallinnas omaette ürituse korraldada, et Eesti poksiveteranide seltsi kuldse medali neilegi üle anda saaksin,» ütles ta. «Ega Tallinna mehed Tartusse tule.»

Tartus oli aga kohal näiteks Priidik Kippar, kes omal ajal pälvis Nõukogude Liidu meistersportlase tiitli, tema poksis aastatel 1959 kuni 1971. Kippar pidas oma karjääri jooksul 200 kohtumist ja võitis neist 169.

Vello Kade, Arvo Põder ja Priidik Kippar.
Vello Kade, Arvo Põder ja Priidik Kippar. Foto: Laila Kaasik

Samuti oli kohal Georgi Nikolajev, keda Vello Kade peab Eesti üheks kuulsaimaks poksijaks üldse ning keda ta on ka ise treeninud ajal, mil Georgi oli üheksa-aastane.

Georgi Nikolajev täpsustas, et päris esimene treener oli tal Arvo Põder ja Vello Kade tuli pärast teda. Arvo Põdergi oli poksiveteranide ringis olemas.

Küsimuse peale, kas praegu ka jätkub üheksa-aastasi poisse, keda poksitrenni meelitada, vastas Georgi Nikolajev, et tänapäeval on võitluskunstialasid palju ja lapsed kaovad alade vahele ära.

Georgi Nikolajev ise on hoopis karate ja kikkpoksitreener, ta harjutab noortega sealsamas Annelinna spordimajas.

Treener Vello Kade ja õpilane Georgi Aleksejev.
Treener Vello Kade ja õpilane Georgi Aleksejev. Foto: Laila Kaasik

Arvo Põder lisas, et poks on paraku selline spordiala, mille meedia on jätnud tähelepanuta, ning just see võib olla põhjus, miks noori ei ole peale kasvamas.

Eesti poksiveteranide seltsi president Priidik Kippar lisas, et poksijad on õnnelikud inimesed, nad kuulevad ööbikuid ka detsembris ja jaanuaris. Ning kui juba naljatamiseks läks, siis lisas Vello Kade, et poks on niisugune ala, et ükskõik kas võidad või kaotad, peksa saad ikka.

Veteranid veetsid oma õhtut vanu aegu meenutades ja ka sellega, et jälgisid võitlusi poksiringis, kuhu vastamisi läksid noorsportlased Eestist ja Soomest.

Võitlus poksiringis.
Võitlus poksiringis. Foto: Laila Kaasik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles