Rajale minnes on kõige tähtsam enesetunne, see peab olema hea!

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi õde Andras Laugamets on läbi viinud ilmselt sadu elustamisõppusi ning loodab, et eelseisval maratonil ei tule ühelgi kiirabitöötajal seda päriselus teha.
Kiirabi õde Andras Laugamets on läbi viinud ilmselt sadu elustamisõppusi ning loodab, et eelseisval maratonil ei tule ühelgi kiirabitöötajal seda päriselus teha. Foto: Margus Ansu
  • Tartus Vabaduse puiesteel antakse 6. oktoobril start ekstreemsele pingutusele.

«Kui tunne ei ole hea, siis pigem mitte minna,» ütles paljude spordisündmuste meditsiiniteenistuse juht Andras Laugamets. «Ka pohmakas on halb enesetunne. Või tunne, et organism on saanud viiruse või tunne, et pärast hiljutist haigestumist ei ole jõud veel tagasi.»

Andres Laugamets lisas, et äkksurma juhtu ei ole Tartu linnamaratonil õnneks olnud, aga tänavusel Tallinna maratonil alles oli.

«Üle kolme tunni pikkune sportlik tegevus on kahtlemata ekstreemne pingutus, mis ei ole naljaasi,» rääkis ta. «Inimest võib südamelihase infarkt tabada aga juba palju lühemal distantsil, kui tervis ei ole korras.»

Tartu linnamaratoni eelis mõne muu maratoni ees on Andras Laugametsa sõnul see, et kui mõne jooksjaga midagi juhtub, on kiirabibrigaadil ligipääs igale poole hea ja meditsiiniteenistuse võimekus on linnas suur.

«Seda tuleb ju ka kogenud sportlaste puhul ette, et keegi vajub jooksurajal kokku või variseb pärast finišit maha,» märkis ta. «Sagedased vigastused on villid ja jalakrambid. Naljaasi ei ole aga see, kui inimene halva enesetundega edasi jookseb ning tulemuseks on südamelihase kahjustus.»

Kindlasti tasub sportlastel ja spordisõpradel enne rajale minekut läbi lugeda meditsiiniteenistuse soovitused https://www.tartumaraton.ee/et/uudised/2018/05/11/

Seal öeldakse, et füüsiline pingutus tuleb lõpetada siis, kui inimene tunneb valu või ebamugavustunnet rinnus, kui pingutuse ajal tekib seletamatu minestus või minestuseelne seisund, või kui tekib ootamatu hingeldus või nõrkus, esineb segasusseisund, oksendamine, kõhulahtisus.

Ilm ei ole laupäeval kuigi hea. Tartus on sooja 13-14 kraadi ning sajab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles