Matrjoška kadus nagu vits vette

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene restorani Vassilissa kõhukas Matrjoška on sattunud möödujate ohvriks ka varem. Korra on kuju ka varastatud, seejärel salaja tagasi toodud.
Vene restorani Vassilissa kõhukas Matrjoška on sattunud möödujate ohvriks ka varem. Korra on kuju ka varastatud, seejärel salaja tagasi toodud. Foto: Andres Lindok

Matsakas Matrjoška sai vaid kuu Raekoja platsi serval sööjaid vene restorani kutsuda, kui ta oma kohalt justkui õhku haihtus. Kurb Vassilissa on valmis kuju tagasisaamise eest väikest preemiat maksma.

«See on väga kurb lugu,» ohkas Kompanii tänaval asuva vene restorani Vassilissa omanik Ela Karu. «Meie Matrjoška oli käsitsi tehtud, meister Andres Lindok nägi selle lihvimise, pahteldamise ja maalimisega kuu aega vaeva. Inimestele ta meeldis, paljud tegid selle kõrval pilti.»

Lugu juhtus laupäeva hilisõhtul. Vassilissa külastaja sõnul seisis suuresti vaht­plas­tist Matrjoška kell 23.45 veel oma kohal, aga kui restorani töötajad läksid teda südaööl tuppa tooma, oli kaunitar kadunud.

«Matrjoška oli ikka päris suur,» rääkis Ela Karu. «Mees jõuaks teda ka üksi tõsta, aga meie töötajad tassisid teda kahekesi.» Pikkust võis kujul olla oma 1,75 meetrit.

Ela Karu asus juhtunust kuuldes kesklinna läbi kammima. Politsei sai Matrjoška vargusest teate 20. novembril kell 00.51.

«Patrullid sõitsid kesklinna, aga kahjuks kuju ei avastatud,» ütles Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel. Ka pühapäevased otsingud ei andnud tulemusi.

«Eks ta nüüd jões või kuskil ruumis ole,» märkis Ela Karu. «Arvata võib, et mingi seltskond tegi Matrjoškaga oma arvates nalja. Temaga on ka varem halbu nalju tehtud.»

Kuigi Matrjoška sai Vas­si­lis­sa juures seista vaid pisut enam kui kuu, vajas ta mitu korda remonti – veeretamisest ja peksmisest tekkinud augud tuli kõrvaldada. Kolm nädalat tagasi varastati Matrjoška esimest korda, aga siis päästsid ta Hes­bur­geri töötajad, kes võtsid Matr­joška ärandajate käest ära.

Vassilissa rahvas proovib oma kuju kõigepealt heaga tagasi saada. «Oleme väga tänulikud, kui keegi toob kuju tagasi, anname toojale väikse preemia,» ütles Ela Karu. «Me ei  taha asja kurjaks ajada.»

Poleks ime, kui Matrjoška kadumise taga on vaid puhas saamahimu, sest vargad on olnud sel sügisel väga tegusad ning politseiteadete järgi kõlbab neile kõik.

Näiteks ööl vastu 18. novembrit varastati Valgas Maleva tänaval seisnud sõidukist 30 kilo sinist värvi ja poksikott.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles