Edward von Lõnguse teos püstitas oksjonil väga kõrge hinnarekordi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reigo Kuivjõgi tutvustab Edward von Lõnguse teost «President Pätsi mitu nägu».
Reigo Kuivjõgi tutvustab Edward von Lõnguse teost «President Pätsi mitu nägu». Foto: Margus Ansu

Tartu noore kunsti oksjonil püstitas tänavakunstnik Edward von Lõnguse töö «President Pätsi mitu nägu» rekordi, sest alghind 1000 eurot kerkis pakkumisel 13 050 euroni. See on 19. korda peetud enampakkumise kõigi aegade kõige kallim ost. «Pätsidel läks oksjonil nii hästi, et ma siiani keeldun seda uskumast,» kommenteeris kunstnik.

Teose «President Pätsi mitu nägu» ostmiseks tehti nii oksjonisaalis kui ka Osta.ee keskkonnas kokku 84 pakkumist. 74 pakkumisega tegi väga suure tõusu läbi ka Madis Oru «Katusemaastik» (alghind 350 eurot, ostuhind 2150 eurot). Oksjonil müüdi 68 enampakkumisel olnud tööst 60.

Suure tõusu tegid läbi samuti Regina-Mareta Soonseina «Kood» (590/2322), Edward von Lõnguse «Metsa riigile» (1000/2300) ning Alvar Reisneri «Maja ja lennuk» (600/2110).

Oksjoniõhtut juhtinud Tartu loomemajanduskeskuse juhi Reigo Kuivjõgi sõnul oli seekordne oksjon fenomenaalne. «Nii hullu kauplemist ja kunstihuvi pole ma veel näinud,» lisas ta. «Mul on äärmiselt hea meel, et noored kunstnikud, kes üldjuhul elavad pigem kehvades rahalistes oludes, saavad lõpuks oma teoste eest väärilist tasu.»

Ööl vastu oksjoni pidamise päeva oli president Pätsi üheksast väikesest portreest koosnev šabloontehnikas värvirohke komplekt tekkinud Kaarsilla alla.

Värske teos Kaarsilla all.
Värske teos Kaarsilla all. Foto: Raimu Hanson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles