Tartu kunstimuuseum seab relvahuvi luubi alla

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme avatakse näitus, mis räägib kolme venna relvahuvist.
Homme avatakse näitus, mis räägib kolme venna relvahuvist. Foto: Keiu Maasik

Homme kell 17 avatakse Tartu kunstimuuseumi projektiruumis Keiu Maasiku näitus «Kolm venda», kus eksponeeritakse videot kolmest vennast ja neid ühendavast relvahuvist. 

Teos paigutub laiemasse tulirelvade omamise debatti maailmas ja uurib lähemalt, miks inimesed soovivad endale relvi. Väljapanek kuulub Tartu kunstimuuseumi näitusesarja «Noor Tartu».

Maasiku teos keskendub küsimusele, miks tahab inimene oma koju relva – mis on sellise huvi põhjus. «Seda enam, et terrorihirmu ja massitulistamiste tõttu on tolerantsus relvade suhtes vähenenud, on mõtlema panev uurida temaatikat nende inimeste vaatepunktist, kes relvi lähedalt tunnevad,» sõnas kunstnik. Maasik läheneb relvateemale personaalselt, oma isa ja tema kahe venna kaudu. Kolmest vennast üks käib jahil, teine kogub relvi, osaleb võistlustel ja käib lasketiiru, kolmas sai oma uudishimu relvade vastu rahuldatud enne keskkooli ning on nüüdseks neist pigem kaugenenud.

Kunstniku sõnul kasvas näituse idee välja isiklikust kogemusest. «Ma käisin ühe teose («Dear Diary», videoinstallatsioon, 2016–...) tegemiseks lasketiirus ja sain väikese šoki kogemusest ja kokkupuutest relvadega. Ma ei kujutanud enne ette, mis tunne on tulistada,» ütles Maasik.

Keiu Maasik on Tartust pärit foto- ja videokunstnik. Ta on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia fotograafia eriala bakalaureuseõppe ning praegu jätkab seal magistriõpinguid. Aastal 2018 täiendas ta end Erasmuse programmi kaudu Praha kunsti-, arhitektuuri ja disainiakadeemias. Näitustel on Maasik osalenud 2012. aastast. Oma loomingus on ta käsitlenud teemasid, nagu dokumenteerimise mõju mälule, identiteet ja inimestevahelised suhted, ning lähenenud neile tihti isiklike kogemuste ja mälestuste kaudu.

Tartu kunstimuuseum korraldab teist aastat näitusesarja «Noor Tartu», et eksponeerida ja populariseerida noorte Tartuga seotud kunstnike loomingut ning pakkuda noortele autoritele pinnast eneseteostuseks. Möödunud aastal esitles oma loomingut Sten Eltermaa näitusega «Brüsseli prelüüd».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles