Tartu linn soetas kolm komplekti elustamisnukke

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiuteenistuse töötajad katsetavad elustamisvõtteid uutel nukkudel.
Tervishoiuteenistuse töötajad katsetavad elustamisvõtteid uutel nukkudel. Foto: Lilian Lukka

Tartu linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakond ostis kolm komplekti uusi elustamisnukke, mis aitavad rohkem ja paremini korraldada elustamiskoolitusi.

Abilinnapea Mihkel Leesi sõnul aitab elustamisnukkudel harjutamine inimesi võimalikeks kriisiolukordadeks paremini ette valmistada. «Meie eesmärk on, et kõik tartlased oskaksid ja julgeksid kriitilisel hetkel rakendada esmaseid elustamisvõtteid. Usun, et kõik esmaabikoolituse läbinud õpilased on tulevikus potentsiaalsed elupäästjad,» sõnas Lees. 

Seni oli  linna sotsiaal- ja tervishoiuosakonnal üks elustamisnukk, mis oli suurema osa ajast Tartu koolides elustamisõpet korraldava osaühingu Tartu Koolitervishoid kasutuses. Et elustamiskoolitustest saaks osa veelgi rohkem noori ja täiskasvanuid otsustati nukuvarusid täiendada.

Kokku osteti 30 täispuhutavat Mini-Anne nukku, mis võimaldab korraga harjutama panna terve klassitäie lapsi, ja kolm tüsedat inimest meenutavat Fat Fredi nukku. Ehkki südame äkksurm võib tabada nii noori kui vanu, sportlikke ja vähem sportlikke inimesi, on koolitajate sõnul reaalne abivajaja just vanem ja sageli ka kogukam inimene. 

Kaks komplekti - 20 Mini-Annet ja kaks Fat Fredi - antakse kasutamiseks Tartu Koolitervishoiu osaühingule. «Koolitervishoiu OÜ tublid kooliõed korraldavad juba aastaid Tartu koolides regulaarselt elustamiskoolitusi ja nüüd on neil võimalus oma tegevust laiendada ning elustamisvõtteid veelgi rohkematele õpilastele-õpetajatele õpetada,» sõnas tervishoiuteenistuse juht Piret Väljaots. 

Üks elustamisnukkude komplekt jääb koolituste läbiviimiseks tervishoiuteenistusse, kust seda vajadusel ka välja laenutatakse. Lähim võimalus uute nukkude kasutamiseks avaneb Väljaotsa sõnul juba 16. oktoobril, mil on üle-euroopaline südame taaskäivitamise päev. «Sel päeval toimuvad elustamisõppe aktsioonid üle Eesti ning see on kõigile hea võimalus oma sellealased teadmised taas meelde tuletada. Mida rohkem inimesi elustamisoskusi omab, seda turvalisemas ühiskonnas me elame,» nentis Väljaots. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles