Video. Kaitseväe ühendatud õppeasutused tähistasid 95. aastapäeva

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KVÜÕA tähistas 95. aastapäeva.
KVÜÕA tähistas 95. aastapäeva. Foto: Kaitseväe ühendatud õppeasutused

Kaitseväe ühendatud õppeasutused tähistasid eile Tartus 95. aastapäeva, millest võtsid osa kõik töötajad ja õppurid.

«Meie õppeasutuse ajalugu ulatub juba 95 aasta taha ja miks mitte sel puhul käivitada igati välja teenitult ühine aastapäeva tähistamine,» ütles KVÜÕA ülem kolonel Enno Mõts. 1. oktoober on Mõtsa sõnutsi selleks sobiv mitme ajaloolise seiga poolest, näiteks hakkas vabariigi valitsuse kinnitatud ühendasutuse koosseis kehtima 1. oktoobril 1923. aastal ning 1. oktoobril 1928 rakendus ohvitseride ettevalmistuse seadus.

Aastapäeva tähistamise raames nautisid töötajad ja õppurid üheskoos Tartumaa Vooremäe terviseradadel seltskondlikku jalgsirännakut ehk Sõpruse rännakut, lasid KVÜÕA siselasketiirus püstolit, uudistasid matkekeskuses teadustehnika näitust, õppisid esmaabi andmist ning osalesid Võrus Nursipalu harjutusväljakul laskevõistlusel.

Pärast aktiivsemaid tegevusi ootas õppeasutuse töötajaid ja õppureid ees aktus aulas, kuhu olid kutsutud ka endised KVÜÕA ülemad ning kus anti KVÜÕA rinnamärk kaheksale laureaadile. Pärast aktust pandi huvilised proovile mälumänguga. KVÜÕA 95. aastapäevaks valmis ka KVÜÕA taasloomisele pühendatud mälestusteraamat.

1. oktoobril 1920. aastal läks sõjakool üle sõjaministri käskkirjaga kinnitatud rahuaegsele programmile ja korraldusele ning samal päeval alustas seal õpinguid esimene rahuaegne kursus. 1. oktoobril 1923 hakkas kehtima valitsuse kinnitatud ühendasutuse koosseis ning 1. oktoobril 1927 valituse kinnitatud põhimõte, et sõjakooli astumise eeldus on eelnev sõduriteenistus. 1. oktoobril 1928 rakendus ohvitseride ettevalmistamise seadus.

Kaitseväe ühendatud õppeasutused on Eesti ainus riigikaitseline kõrgkool, kus koolitatakse ohvitsere ja allohvitsere kaitseväele ja kaitseliidule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles