Kohus lahendab Valga haigla peaarsti süüasja kokkuleppemenetluses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebaseaduslike inimuuringute protsess Tartu kohtumajas. Pildil süüdistatavad - Valga haigla ülemarst Andres Sell (vasakul) ja inimuuringute eetikakomitee endine esimees Lembit Allikmets.
Ebaseaduslike inimuuringute protsess Tartu kohtumajas. Pildil süüdistatavad - Valga haigla ülemarst Andres Sell (vasakul) ja inimuuringute eetikakomitee endine esimees Lembit Allikmets. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus eraldas esmaspäeval Valga haigla peaarsti Andres Selli süüdistuse ebaseaduslike inimuuringute kriminaalasjast, kuna kaitsja ja prokurör esitasid taotluse arutada tema kriminaalasja kokkuleppemenetluses.

Andres Selli (50) kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv esitas taotluse arutada tema kaitsealuse kriminaalasja kokkuleppemenetluses. Lõuna ringkonnaprokurör Kristiina Laas oli kaitsja taotlusega nõus ja tegi taotluse eraldada Sellile esitatud süüdistuse osa eraldi menetlemiseks kokkuleppemenetluses teises kohtukoosseisus, kuna inimuuringute eetikakomitee endine esimees Lembit Allikmets (75) ja tema kaitsja ei soovinud kokkuleppemenetlust.

Kaitsjad nõustusid Selli osas süüdistuse eraldamisega ning üldmenetlus jätkub ainult Allikmetsa süüdistusasjaga, teatas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm BNSile.

Kui kahe süüdistatavaga kriminaalasja arutamine üldmenetluses oleks tähendanud ka kannatanute ülekuulamist, siis nüüd, kui üldmenetluses on süüdistatav vaid Allikmets, kannatanute ülekuulamist enam ei toimu.

Seega langes ka ära alus kohtuistungi kinniseks kuulutamiseks kannatanute eraelu kaitseks. Prokurör esitas vastava taotluse ning kohus kuulutas kohtuistungi uuesti avalikuks. Allikmets ei tunnistanud ennast esmaspäeval pärast talle esitatud süüdistuse avaldamist süüdi. Istung jätkub teisipäeval tunnistaja ülekuulamisega. 

Varem oli Tartu maakohus kuulunud esmaspäeval alanud protsessi kannatanute eraelu kaitseks kinniseks, kuna kriminaalasjas leiavad avaldamist kannatanute haiguslugudes kajastatud andmed ehk delikaatsed isikuandmed.

Prokurör süüdistab Andres Selli keelatud kauba ebaseaduslikus sisseveos, ebaseaduslike inimuuringute tegemises, teise isiku kallutamises dokumendi võltsimisele ja võltsitud dokumendi kasutamises. Prokuratuur süüdistab ka inimuuringute eetikakomitee endist esimeest Lembit Allikmetsa (75) dokumendi võltsimises.

Süüdistuse kohaselt viis Sell 2006. aasta aprillist septembrini läbi 2-kloroprokaiin inimuuringu, kuigi tal puudus selleks ravimiameti luba ja nõuetekohane patsientide nõusolek.

Uurimuse läbiviimise ja selle tulemuste kohta avaldasid 2008. aastal kaks väljaannet ka artikli, kus kirjutati, et uuringutes osales üle 60 patsiendi, kellele tehti jalaoperatsioone. Ühtlasi manustati patsientidele operatsioonieelselt 2-kloroprokaiini, et koguda teavet ravimi mõju kohta.

Esmalt alustas ravimiamet ilmunud artikli alusel küll väärteomenetluse, kuid peagi edastati teave õiguskaitseorganitele, kes asusid juhtunut uurima kriminaalmenetluse raames.

Prokuratuur selgitas eeluurimise käigus välja, et arst sai ravimid Šveitsist, kuigi tal puudus nende Eestisse sisseveoks ravimiameti luba. Lähtuvalt ravimiseadusest on kliinilise uuringu läbiviimiseks kohustuslik kooskõlastada läbiviidavad uuringud meditsiinieetika komiteega. Lisaks on tarvis ravimiameti luba ja patsientide nõusolekut uuringus osalemiseks. Neid dokumente aga uuringu läbiviijal ei olnud.

Süüdistuse kohaselt kallutas Sell Allikmetsa võltsima uuringule luba, mille viimane ka koostas.

Selli kaitsja on vandeadvokaat Aivar Pilv ja Allikmetsa kaitsja vandeadvokaadi vanemabi Marko Paabumets. Süüdistaja on Lõuna ringkonnaprokurör Kristiina Laas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles