EÜSi ajalooline pannoo on kolm päeva kõigile vaadata

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pannoo esitlus EÜSis.
Pannoo esitlus EÜSis. Foto: Jaak Nilson

Eesti Üliõpilaste Selts avas eile oma Tartu majas publikule tutvumiseks Aleksander Bergmani kolmeosalise pannoo, mille esmaesitlus toimus ligi 80 aastat tagasi. Kõnekoosolekul tutvustati kunstiteost ja anti ülevaade selle põnevat ajalugu käsitlevast raamatust «Suur pilt. 1938–2018».

Legendi staatusega pannoo, mis sai oma algsel kohal olla vaid poolteist aastat, võeti maha nõukogude okupatsiooni alguses.

1938. aastal maalis Kõrgema kunstikooli Pallas õppejõud Aleksander Bergman (1940. aastast Vardi) EÜSi tellimusel kolmeosalise seltsi ja Eesti ajaloo teemalise pannoo «Kalevipoja õhtud» – «Lipu õnnistamine» – «Vabadussõtta minek». 

Eesti kui iseseisva riigi tekke eelduseks olnud sündmusi ning neis osalenud inimesi kujutav pannoo hävitati suures osas nõukogude okupatsiooni alguses 1940. aastal. Seinalt maha võetuna ja rulli keeratuna säilis selle kolmest osast esimene – maal «Kalevipoja õhtud». Kahest ülejäänud maalist jäi alles ainult kolm juhuslikult välja lõigatud tükki. 

EÜSi, Eesti kunstimuuseumi ja Eesti kunstiakadeemia koostöös toimunud pannoo rekonstrueerimisprojekt sai alguse 2014. aastal. Selle eesmärk oli anda Eesti Vabariigi 100. juubeliks tagasi rahvusriigi sünnilugu kajastav kunstiteos. 

Pannoo taasavamisel esitleti raamatut «Suur pilt. 1938–2018» ning esinesid professor Hilkka Hiiop, kultuuriloolane Enn Lillemets, ajaloolane Linda Kaljundi, kunstiajaloolane Tiina-Mall Kreem ning EÜSi vilistlane Indrek Elling.

Rekonstrueeritud pannooga saab EÜSi Tartu majas (Tõnissoni 1) tutvuda 1.–3. oktoobrini kell 12–15. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles