Kohus mõistis korruptsioonis süüdistatud abivallavanema õigeks

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljand Kaasik enne tänast kohtuotsuse välja kuulutamist
Haljand Kaasik enne tänast kohtuotsuse välja kuulutamist Foto: Margus Ansu

Täna mõistis Tartu maakohus õigeks endise Ülenurme, praeguse Kambja abivallavanema Haljand Kaasiku, keda prokuratuur süüdistas toimingupiirangu rikkumises.

Süüdistuse kohaselt müüs Kaasikule ja tema abikaasale kuuluv OÜ H. H. Kaasik 2016. aastal 870 000 euro eest kaks Tõrvandi alevikus asuvat kinnistut, mille Kaasikutele kuuluv ettevõte oli omakorda aasta varem ostnud vaid 18 000 euro eest. Mõlema krundi kogupind on veidi üle 3,6 hektari.

Järgmiseks osales Kaasik abivallavanemana Ülenurme vallavalitsuse istungil, kus hääletas samade kruntide detailplaneeringu üle. Planeeringu kohaselt peaks neile maatükkidele kerkima üle kolmekümne eramu ning ridaelamuboksi.

Huvide konflikt

Prokurör Marge Püss selgitas märtsis peetud kohtuprotsessi avaistungil, et Kaasik ei taandanud end nimetatud maatükke puudutavatel aruteludel hääletuselt ning sellega rikkus ta toimingupiirangut. Prokurör lisas, et sisuliselt oli tegemist tehinguga, milles Kaasik kasutas oma ametiseisundit isiklike majanduslike huvide tagamiseks.

Tartu maakohtu hinnangul ei leidnud tõendamist asjaolu, et Kaasik oleks oma ametiseisundit kuritarvitades maatehingute otsuse langetamisel kasu saanud. Kohus ei nõustunud ka süüdistusega, et Haljand Kaasikul oli keelatud nimetatud krunte puudutavate detailplaneeringu otsuste tegemine, sest otsuste langetamise ajal ei kuulunud krundid enam abivallavanem Kaasiku ettevõttele.

Kaebab edasi

Ringkonnapokurör Marge Püss tänase kohtuotsusega rahule ei jäänud ning kavatseb otsuse edasi kaevata. «Esmalt teen apellatsiooniteate, et tutvuda kohtu motiividega, kuid suure tõenäosusega kaeban ma otsuse edasi,» märkis Püss ja lisas, et kindlasti vaidlustab ta kohtuotsuse väite, et Kaasikul ei olnud maatükkide detailplaneeringu otsuste tegemise ajal mängus isiklikku majanduslikku huvi.

Kui prokurör edasi kaebamisest loobub, jõustub täna välja kuulutatud kohtuotsus kahe nädala pärast. Sellisel juhul jääb riigi kanda 15 180 eurot kohtukulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles