Amfiibtraktor niitis Alatskivil puhtaks Veskijärve

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alatskivi Veskijärve veetaimi niitis amfiibtraktoriga Preisor OÜ töömees Hanno Riive.
Alatskivi Veskijärve veetaimi niitis amfiibtraktoriga Preisor OÜ töömees Hanno Riive. Foto: Andrus Salu

Loodus ei salli tühja kohta ning nii on ka Alatskivi paisjärv kõrkjaid ja muid taimi täis kasvanud. Peipsiääre valla tellimusel hakkas seal läinud nädala teises pooles amfiibtraktoriga tööle veekogusid puhastava ja hooldava OÜ Preisor töömees Hanno Riive.

«Järv oli uue paisu ja jalakäijate silla ehitamise pärast veebruarist augustini maas ja seal hakkasid vohama veetaimed,» ütles Peipsiääre valla keskkonnaspetsialist Maimu Arro. Et paisjärves tõsteti vesi üles alles suve teises pooles, augusti alguses, siis oli veetaimede kasvufaas niitmiseks septembris sobilik, lisas Preisori juht Peep Reismann.

Preisor on Alatskivi järvel töötanud ka varem: 2009. ja 2010. aastal lasi toonane Alatskivi vald keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) toetuse abil kogu järvel ära niita veetaimed ning korrastada kaldad.

Sedapuhku tellis vald töö oma raha eest ning lasi reformimata riigimaal olevast kaheosalisest paisjärvest puhtaks niita ja niidetu ära vedada vaid suure maantee poole jääval 8,1-hektarisel Veskijärvel.

Tööks oli esialgu kavandatud ligi 4000 eurot. «Ilmselt läheb siiski rohkem raha, sest see oli päris suur töö,» märkis Maimu Arro. Niitmise ja niidetu äraveoga alustati eelmisel neljapäeval ja tööle pandi punkt sel kolmapäeval.

Lossi pool sinetava 14,8-hektarise Lossijärve kallastel kasvavad veelembesed taimed omasoodu edasi. «KIKist selliseks tööks naljalt enam toetust ei saa ja valla võimalused on nii, nagu on,» selgitas Maimu Arro. «Mõtlesime, et teeme esialgu ühe poole puhtaks ja vaatame, kas mõjub. Valla rahaga me Lossijärve paaril järgmisel aastal kindlasti ära ei niida, enne on palju teisi tähtsaid asju vaja korda teha. Kui õnnestub toetust saada, siis on teine asi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles