Pilk leegitsevasse ajalukku: Vanemuine põleb!

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
29. oktoobril 2017 sõitsid Vanemuise juurde tuletõrje-, politsei- ja kiirabiautod.
29. oktoobril 2017 sõitsid Vanemuise juurde tuletõrje-, politsei- ja kiirabiautod. Foto: Sille Annuk

Täpselt 40 aastat tagasi ehk ööl vastu 26. septembrit 1978 põles Vanemuise väike maja, misjärel teater pidi kaua piirduma tegutsemisega ainult suures majas. Sadamateatrit ei olnud siis veel olemas. Väike maja taasavati 5. oktoobril 1990.

See tulekahju ei ole ainuke, mis on Vanemuist tabanud. Teatri veebisaidil on kirjas fakt, et 1903 hävis tules Vanemuise seltsi maja Jaama tänavas. Anneli Saro on kirjutanud raamatus «101 Eesti teatrisündmust», et kohe pärast seltsimaja põlengut otsustati asutada kutseline teater ja ehitada selleks ka uus teatrimaja.

See omakorda süttis ja hävis varemeteks lahingutes 1944. Ilus hoone, mis oli alles 1939 saanud juurdeehitise, asus seal, kus praegu laiub teatri suur maja.

Mullu 29. oktoobril sõitsid mõni minut enne «Mamma mia!» etendust Vanemuise suure maja juurde tuletõrje-, politsei- ja kiirabiautod, kuid leeke ei olnud vaja summutada. Keldrikorruse ruumides oli suitsu, mis oli tekkinud sealse sauna kerise ülekütmisel, sest kerise termoregulaator oli katki, nagu selgitas päästeameti pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles