Eriti porine galerii: üle saja motosportlase rallis supikrossil muda sees

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kogunes ligi 130 motosportlast Jõgeva lähistele Linnamäe krossirajale, et panna hooajale punkt traditsioonilise Supikrossi nime kandva võistlusega, kus võistluse edenedes hakkasid järjest kõrgemad porikaared võidusõidumasinate rataste alt õhku lendama

Supikross kannab säärast nime seetõttu, et pikki aastaid tagasi toimus võistlus oktoobri lõpus, kus sportlased ja pealtvaatajad trotsisid külma ilma kuuma supiga, mida võistluse ajal osalejatele ja publikule tasuta jagati.

«Et sageli on oktoobri lõpus juba maapind külmanud ja võistlus kippus seepärast ohtlikuks muutuma, paljudel juhtudel said sõitjad kõvasti haiget ja seepärast otsustasime Supikrossi tuua septembri kuusse,» selgitas võistluse korraldaja Villu Ventonen.

Nüüd septembri lõppu kolinud motokrossivõistlus on pea alati toimunud vihmas ning seega jagub ohtralt pori nii rajale, sõitjate masinatele kui ka pealtvaatajate jopesid kaunistama.

Supikrossil saavad osaleda nii profisõitjad kui ka hobisportlased nii soolo, külgvankrite kui ka ATV ja Quadracer'i masinaklassis. Kokku läks rajale ligi kolmkümmend sõitjat.

«Eks seepärast on siin nii palju osalejaid ka, et võistelda saavad ka hobisõitjad, eriti hea on näha, et võistlema on tulnud väga palju noori,» sõnas Ventonen.

Et noori motosportlasi motiveerida, saavad supikrossil auhinnad kõik 50-kubatuurise mootoriga tsiklite ja mini-quad'ide juhid.

Supikrossi teeb eriliseks ka asjaolu, et võistlejad peavad stardis oma sõiduvahendini jooksma, selle stardijoone taga käima lööma ning alles siis saavad nad rajale minna. See on sportlastele nagu väike soojendus.

Kuigi sel võistlusel oli rajal palju hobisõitjaid, oli ikkagi tegemist tõsise võistlusega ning ette tuli ka kukkumisi ja olukordi, mille järel vajasid sõitjad ka meedikute abi.

Paar ringi enne võistluse lõppu sai sooloklassis sõitev Patrick Põldma pihta konkurendi ratta alt lendu läinud kiviga. Umbes labakäe suurune kivi tabas sõitjat käevarre pihta ning sellega oli Põldma sõit ka läbi. «Ei tea, kas on luu katki või ei, pärast lähme röntgenist läbi,» sõnas Põldma, kelle käe meedikud raja ääres lahasesse panid.

Pealtvaatajatele on võistluse naelaks päeva viimane start, kus korraga on rajal külgvankrid, ATVd ja neljarattalised quad'id. «Et suuri masinaid oli veidi vähem kui soolosid, siis laseme nad korraga rajale. Kõik need masinad on rasked, aga tegemist on ikkagi väga erinevate masinatega, mille korraga võidukihutamist on pealtvaatajatel põnev jälgida,» lisas Ventonen.

Ka on üsna omane Supikrossile, et ilm võistluste ajal on üsna heitlik. Nii ka täna, kus rajal vahetus päikesepaiste korralike vihmasahmakatega.

Päeva viimases stardis oli pärast paari esimest ringi üsna keeruline eristada, millise võistlejaga tegu, nimelt olid kõik sõitjad ühtlase poripruuni mudakihiga kaetud.

«Kui ikka pori lendab ja külm poeb naha vahele, on tegemist õige Supikrossiga» märkis Villu Ventonen. Ta lisas, et Supikross toimub alati iga ilmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles