Ilmavaatleja: sügis algab öökülmadega ning merel võib varsti näha vesipükse

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kesklinna lillemüüjad trotsisisid eile pärastlõunal tugevaid tuuleiile.
Tartu kesklinna lillemüüjad trotsisisid eile pärastlõunal tugevaid tuuleiile. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Täna hommikul kangutas vali tuul puuoksi ning üleeilne suvesoe oli asendunud vihmahoogude ja napilt kümne soojakraadiga.  Kell 4.54 algas sügis.

Ilmavaatleja ning ilmanähtuste kaardistaja Kairo Kiitsaku hinnangul jõuavad öökülmad Eestisse juba uuel nädalal, samuti pole välistatud Läänemerel vesipükside teke ning lisaks vihmale võib oktoobris sadada ka lumekruupe ning rahet.

Kairo Kiitsaku ilmavaatlused näitavad, et selge taeva korral jõuavad esimesed öökülmad kohale juba järgmisel nädalal. Veel tõstis Kiitsak esile, et Läänemeri on tänavu ebaharilikult soe ning kui külm õhumass koguneb sooja mere kohale, tekivad sobivad tingimused vesipükside moodustumiseks. «Soovitan silmad lahti hoida, sest vesipükse näeb sel sügisel Läänemerel veel kindlasti,» lisas Kiitsak.

Kiitsaku prognoosi kohaselt jätkub oktoobri esimesel poolel ilma jahenemine, kuid sademed jäävad normi piiresse.

«Tasub arvestada ka sellega, et kui õhumass on piisavalt külm ja esineb rünksajupilvi, siis võib kohati sadada ka tahkeid sademeid, näiteks rahet, jää- ja lumekruupe,» lisas ta.

Ka ei jää oktoobris Eesti puutumata tormituultest ning maksimaalsed õhutemperatuurid jäävad viieteist soojakraadi piirimaile.

Kuigi kalendrisügis ei tohiks Kiitsaku prognoosi kohaselt äärmuslikke ilmaolusid kaasa tuua, siis igal juhul jääb 20-aastasele ilmavaatlejale meelde tänavune suvi.

Soe suveilm näitas oma võimu veel kaks päeva enne sügise algust. «Reedel, 21. septembril purunesid päevased soojarekordid Tartu-Tõravere ilmajaamas, kus mõõdeti 24,7 soojakraadi  ja Tallinn-Harku aeroloogiajaamas, kus mõõdeti õhusooja 23,8 kraadi» sõnas Kiitsak.

Lätlastel oli reedel veel eriti soe suveilm «Jelgavas mõõdeti reedel lausa 30 kraadi sooja, mis on septembri lõpu kohta ikka päris ulmeline termomeetrinäit,» lisas ta.

«Mina noore ilmavaatlejana pole  Eestis nii hilja septembris omal nahal veel sellist soojust (kuni 25 kraadi) tunda saanud –  seega täiesti uus kogemus. Vähemalt on, mida kunagi meenutada,» lisas Kiitsak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles