Folklorist Eda Kalmre esitleb suurt kuulujuttude kogumikku

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eda Kalmre Kriimani mõisa õuel. 
Eda Kalmre Kriimani mõisa õuel. Foto: Kristjan Teedema

Täna kell 13 algab kirjandusmuuseumi saalis konverents imepärasest muistendimaailmast, kus kõnelevad Mare Kõiva, Mall Hiiemäe, Risto Järv, Ülo Valk ja Rita Repšienė ning Eda Kalmre tutvustab kogumikku «What a Wonderful World of Legends. Articles on rumours and legends» («Imepärane muistendite maailm. Artikleid kuulujuttudest ja muistenditest»).

See on üle 300-leheküljeline ingliskeelne artiklikogumik, kuhu folklorist Eda Kalmre on koondanud valiku aastatel 1996–2017 ilmunud uurimusi tänapäeva muistendite ehk linnalegendide ja nendega seotud kuulujuttude vallast – kokku üheksa pikemat artiklit ja kolm lühiülevaadet. Artikleid on veidi täiendatud ja lisatud illustratsioone.

Teose eessõnas heidab autor valgust sellele, kuidas meedia osalusel sündinud ja levinud moodsa aja lood sattusid maailma folkloristide laiemasse huviorbiiti ja uurimisaineseks 1970. aastatel. Ning kuidas selle meediamõjulise rahvajutuga, millel on lähedased seosed kuulujutuga, 1990. aastatel Eestis algust tehti. Eda Kalmre folkloristikasse tulek langes just sellesse aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles