Tartu, Viljandi, Paide, Elva ja Türi asutasid tarkade linnade võrgustiku

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja ehitamine nutikaks Tartus Pepleri tänaval.
Kortermaja ehitamine nutikaks Tartus Pepleri tänaval. Foto: Laila Kaasik

13. septembril Tartusse esimesele tarkade linnade võrgustiku avakohtumisele kogunenud viis Eesti omavalitsust leidsid, et energiasäästu ja targa linna põhimõtete rakendamiseks on vaja omavalitsuste vahelist koostööd ja kogemuste vahetamist. 

Avakohtumisel Tartu loodusmajas osalesid Tartu, Viljandi, Paide, Elva ja Türi omavalitsuse esindajad. Kohal olid ka Tallinna energiaagentuur ning mitu Tartu targa linna suurprojekti SmartEnCity partnerit: Tartu regiooni energiaagentuur, targa linna klaster Smart City Lab, Balti uuringute instituut ja Telia.

Kohtumisel lausus avasõnad Tartu abilinnapea Raimond Tamm, kes avaldas lootust, et algatusega luuakse pinnas koostööle ambitsioonikate Eesti omavalitsuste vahel. Seejärel tutvustas Tartu regiooni energiaagentuuri esindaja Marek Muiste targa linna kontseptsiooni.

Muiste sõnul vähendab tark linn oma tarbimist nüüdisaegsete nutitehnoloogiate abil. «See, et ühistranspordi kasutajad näevad peatustes tabloodelt busside saabumise täpset aega ja saavad niiviisi oma liikumist paremini planeerida, on osa targa linna arengust. Tulevikus saab targa maja elanik sama lihtsalt infot kütte, elektri ja vee tarbimise kohta korteris asuvalt tabloolt või nutiseadmest,» ütles Muiste.

Balti uuringute instituudi liikme Merit Tatari eestvedamisel arutati barjääre, mis takistavad linnadel energiasäästlike lahenduste kasutuselevõttu, ning Smart City Lab tutvustas koostöövõimalusi targa linna klastris.

Ühiselt arutati loodud koostöö eesmärke ja osalevate omavalitsuste ootusi. Euroopa ja Eesti omavalitsustes eksisteerib juba väga suur hulk innovatiivseid lahendusi linna säästlikuks arenguks ja elukvaliteedi parandamiseks, vaja on nendest rohkem teavitada ja see on ka üks koostöö eesmärke.

Päeva lõpus tutvusid osalejad Ahhaa teaduskeskuses Tartu targa linna mudeliga ja käisid Fortum Tartu külmajaamas, mis on Baltimaade esimene omataoline.

Järgmiste sammudena plaanitakse võrgustiku edendamiseks ühiselt kokku leppida teemavaldkonnad, mida lähemalt arutada. Eesmärk on kohtuda kaks-kolm korda aastas. Teine kohtumine korraldatakse veel sel aastal.

«Eesmärk on võrgustikust kujundada väärtuslik foorum, kus energiasäästule keskendunud omavalitsuste esindajad vahetavad kogemusi ning saavad tuge oma projektide kavandamisel ja elluviimisel. Eesti tarkade linnade võrgustikuga oodatakse liituma kõiki teemast huvitatud Eesti omavalitsusi,» ütles Tartu abilinnapea Raimond Tamm. Kõigil soovijail tuleks võtta ühendust Tartu regiooni energiaagentuuriga.

Eesti tarkade linnade võrgustik on kutsutud ellu Tartu linna, Tartu regiooni energiaagentuuri, Balti uuringute instituudi ja targa linna klastri koostöös. Samasugused võrgustikud plaanitakse luua ka teistes Euroopa riikides, sealhulgas rahvusvahelise suurprojekti SmartEnCity partnerlinnades Sønderborgis (Taani), Vitoria-Gasteizis (Hispaania), Asenovgradis (Bulgaaria) ja Lecces (Itaalia). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles