Ahhaa avas keskkonnateemalise näituse

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mathis Bogens / Ahhaa

Teaduskeskus Ahhaa võõrustab sel nädalal rahvusvahelist multikonverentsi, mille raames avati ka uus, keskkonnateadlikkuse kasvatamisele suunatud näitus. 

Ahhaa projektijuhi Sander Kase sõnul ootavad külastajaid eksponaadid, kus saab muuhulgas tegeleda veealuse kaevandamisega ning lainete jõul energiat toota.

«Isiklikult pean kõige põnevamaks eksponaadiks hiiglaslikku interaktiivset maailmamerede kaarti, mis ühendab erinevaid andmekogumikke ja laseb külastajal ise otsida seoseid merede temperatuuri, soolsuse, transpordi, reostuse, ilmastiku ja paljude muude tegurite vahel,» ütles Kask.

Kask lisas, et näituse eesmärk on lasta külastajatel katsetada ja õppida merede ning ookeanide targa kasutamise kohta. Eksponaadid jäävad Ahhaasse aastalõpuni ja seejärel võtavad teekonna ette Prantsusmaale Nausicaa okeanaariumisse. Näituse kogumaksumus on orienteeruvalt 40 000 eurot.

Näitus on osa üle-euroopalisest jätkusuutliku (mere)teaduse projektist Marina, mida juhib Itaalia riiklik teadusnõukogu ning milles osaleb ka Ahhaa. Sander Kask rääkis, et kõigist projektipartneritest on just Ahhaal kõige tugevam teaduseksponaatide ehitamise kogemus.

«Konverentsi kohalike korraldajatena on meil hea meel anda hoogu juurde rahvusvahelisele teaduskoostööle ning pakkuda külalistele uudishimu ja loovust ärgitavat keskkonda,» lisas Kask.

Konverentsist võtavad osa põhiliselt Euroopa teadlased, aga ka külalised Uruguaist, Israelist ja Bangladeshist. Kokku võõrustab Ahhaa sadakonda teadurit, kes esindavad väga erinevaid valdkondi, kuid keda ühendab soov parandada teadlaste ja ühiskonna kahepoolset koostööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles