Uuel nädalal saab geenidoonoriks hakata ka apteegis

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geenidoonor peab andma vereproovi, et varamusse panustada.
Geenidoonor peab andma vereproovi, et varamusse panustada. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

17.-29. septembrini saab Tartu Lõunakeskuse Apothekas hakata geenidoonoriks. Kui varem oli see võimalus suurematel üritustel või arsti juures, siis saab nüüd vereproovi Geenivaramu heaks anda ka apteegis.

Eesti Vabariigi juubeliaastal kogutakse Geenivaramusse täiendavalt 100 000 inimese andmed. Uutele geenidoonoritele tehakse geenikaart, mille alusel saab edaspidi hinnata personaalseid haigusriske ja ravimite sobivust. Lähiaastatel on kavas integreerida geeniandmed tavameditsiini osaks.

Geenivaramuga saab liituda veel aasta lõpuni või kuni 100 000 proovi täitumiseni. Liitumine on lihtne ja kõigile tasuta. Oma digitaalse nõusoleku projektis osalemiseks saab anda veebikeskkonnas.

Tartu Lõunakeskuse Apothekas saavad geenidoonorid verd anda äripäevadel kell 16–19 ning laupäeviti kell 11–15.

Vereproove koguvad lisaks nimetatud apteekidele ka suuremad haiglad üle Eesti. Eelnevalt aega broneerida vaja ei ole.

Geenidoonoriks saamisel võetakse 6 ml veeniverd. Vereproovid transporditakse geenivaramu laborisse Tartus, kus kõigile uutele geenidoonoritele tehakse andmete genotüpiseerimise analüüs, ehk teisisõnu, nad saavad endale personaalsed geenikaardid. Genotüpiseerimine tähendab geenianalüüsi teostamist kogu inimese genoomi ehk DNA lõikes – määratakse 640 tuhat üksikut nukleotiidi (A, T, C, G), mis on kõige sagedamini inimestel erinevad. Geenikaardi alusel saab hinnata personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles