Koguperelavastus «Sandi õnnistus» toob eesti muinasjutud vaataje ette verbaliseerimata kujul.

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk etendusest.
Hetk etendusest. Foto: Tartu Üliõpilasteater

Esialgu laste jõuluetendusena välja tulnud, ent nüüd ümberkohandatud ja «Sandi õnnistuseks» ristitud lavatükk järgib Tartu üliõpilasteatri varasema lavastuse «Põhjanaela paine» esteetilist ja mängulist keelt: näitlejate verbaliseeritud kõne on viidud miinimumini või üldse kärbitud ning loo sisu üritatakse edasi anda pillide, žestide, kujundite ja füüsilise tegevusega.

Etenduse alustekstiks on võetud Matthias Johann Eiseni kogutud eesti rahva muinasjutud teosest «Eesti imede ilmast». Kui etenduse esialgne versioon keskendus pigem lugudes avalduvale imede ilmale, siis seekord lähenetakse materjalile natuke teise nurga alt, lähtudes pigem sõnapaarist «sandi õnnistus» ja uurides, millise tähenduse või kahetähenduslikkuse see muinasjuttudele sellise nurga alt annab.

Lavastus pälvis tänavusel Viljandi tudengite teatripäevadel publiku lemmiku tiitli.

Etendused on Tartu üliõpilasmajas (Kalevi 24, Tartu) 28., 29. septembril ja 5., 6. oktoobril kell 19.00 ja 7. oktoobril kell 17.00​

Tartu üliõpilasteater (TÜT) on Kalev Kudu initsiatiivil 1999. aastal kunagise Tartu ülikooli tudengite draamastuudio põhjal loodud väiketeater. See koosneb iga-aastaste vastuvõtukatsetega truppi lisanduvatest tudengitest, vanematest liikmetest ning vilistlastest, kes astuvad koos noorte näitlejatega laval üles ja korraldavad ka stuudiotööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles