Vanemuises saab täna rännata keeleilma

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise teatri väike maja
Vanemuise teatri väike maja Foto: Margus Ansu

Täna kell 19 saab Vanemuise väikeses majas (Vanemuise 45a) festivali Draama raames vaadata Vanemuise teatri ja Sõltumatu Tantsu Lava koostöös valminud lavastust «Rännakud. Maarjamaa laulud», mis on teekond keele ja kodumaa mõtteruumis.

See on kahest lavastusest koosnev lugu, mille ühendavaks sillaks on veebiplatvorm Rändomoonium – virtuaalne maa, kus on võimalik osa saada keeleplahvatusest, olla ise oma rännaku ja maailma looja.

Teatrite koostööna valminud leht annab sissejuhatuse lavastustesse ning aitab neid mõista, saada lisateadmisi Eesti ajaloost ja valitud kümnendist. «Maarjamaa laulud» on lavastus, kus mõeldakse ja tantsitakse eesti keeles.

Kui sada aastat tagasi sündis Eesti Vabariik, tekkisid eesti keelele uued võimalused ja nõuded. Oma riik ja eestikeelne teadus kutsusid esile keeleplahvatuse, eesti keele kasutusala laienes kodust ja luulest kateedrisse ja tähetorni. 1920ndatel loodi keelekomisjonides keelemees Johannes Veski juhatusel kümneid tuhandeid uusi sõnu ja mõisteid tänaseks igapäevaseks saanud nähtuste kirjeldamiseks. See oli otsekui uue universumi sünd, plahvatus kõikidesse suundadesse korraga.

Lavastuse esimene pool kõlab kokku veel ühe Johannese, Ristija Johannese tekstiga – alguses on Sõna. Sõna saavad inimesed, kelle emakeeleks on eesti keel.

«Maarjamaa laulude» teine pool kujutab aga keeleplahvatust maailmas, kus kõik sõnad on ühel hetkel lausutud. Läbi tantsukeele uuritakse tähenduste loomise ja üksteise mõistmise võimalust ning inimeseks olemise keerukust kaasajas, kus sõnad võivad olla üheaegselt nii barjääriks kui sillaks.

Veebiplatvorm Rändomoonium avaneb aadressil http://randomoonium.ee/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles