Galerii: Lola Liivati näituse avamine kujunes väga rahvarohkeks

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu kunstimuuseumi teisele korrusele kogunes abstraktse maalikunsti elava legendi Lola Liivati (90) ülevaatenäitust avama nii palju tema loomingu austajaid, et suurim näitusesaal jäi kitsaks ja osa kunstihuvilisi täitis selle ees väiksema saali.

Näitust «Vaimu vastupanu» vaatama ja kunstnikku õnnitlema oli tulnud kuulsusi lähedalt (näiteks Elena Poznjak-Kõlar, Urmas Klaas) ja kaugemalt (Vano Allsalu, Ülo Vilimaa, Tunne Kelam). Kunstnikule toodi väga palju lilli.

Lola Liivat on Eesti abstraktse maalikunsti üks olulisemaid edendajaid, ta oli 1950. aastate teises pooles Eestis abstraktse ekspressionismi üks esimesi viljelejaid. Suure osa oma kunstnikuteest tegutses ta nõukogude võimu ajal, mil abstraktne kunst oli taunitud või ajuti lausa keelatud. Abstraktsionistlike maalide loomist jätkab ta praeguseni.

Lola Liivati loomingu ülevaatenäitus, mille on kureerinud Hanna-Liis Kont, kuulub Tartu kunstimuuseumis nn elavate legendide sarja, milles on juba toimunud Enn Põldroosi, Malle Leisi, Mare Mikoffi ja Peeter Alliku suured näitused. Lola Liivati loomingut on ülevaatenäitusel alates tema õpingute ajal 1950. aastatel valminud teostest kuni tema viimaste aastate maalideni.

Näituse puhul on valminud 198-leheküljeline raamat, aga ka muud asjakohast, nagu näiteks mitmevärvipliiats, mille ümber on fragment Lola Liivati maalist «Konflikt».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles