Kohus paigutas peksuvideo rusikakangelase sundkorras erikooli (6)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis videost.
Kuvatõmmis videost. Foto: Kuvatõmmis videost

Kolmapäeval levis sotsiaalmeedias video, kus on näha, kuidas kaks noormeest ründavad keskealist meesterahvast, lüües teda rusikaga mitmel korral pähe ning ka jalaga kõhtu. Tartu maakohus rahuldas täna prokuröri Mariken Arro taotluse vahistada 14-aastane poiss, kes lõi kahel korral kannatanut rusikaga pähe.

Prokurör selgitas, et juulis jõustus seadusemuudatus, mis lubab alaealise vahistamise korral vahistamise asendada kinnisesse lasteasutusse paigutamisega. Seda Karro antud juhul ka taotles. Siiski ei viibi nooruk vahi all vanglas ega arestimajas.

«Kohus suunas 14-aastase noore vahistamise asendamiseks kinnisesse lasteasutusse ehk Maarjamaa hariduskolleegiumisse. Seal on temale tagatud professionaalne järelevalve, haridustee jätkumine ja vajalik abi ning toetus spetsialistide poolt,» selgitas prokurör.

Kui ta aga koolikorda rikub või paneb toime uue süüteo, siis võib kohus otsustada, et ta jätkab vahi all viibimist kinnipidamisasutuses.

Noorukit ei ole varem kriminaal- ega väärteokorras karistatud. «Küll aga kahtlustatakse 14-aastast noormeest kolme kuriteo toimepanemises pooleteise kuu jooksul — kaks neist varavastased ja üks esmaspäeval Elvas toimunud vägivallajuhtum,» selgitas prokurör.

Ka teine videosalvestuselt nähtav lööja on kuriteos kahtlustatavana üle kuulatud, tegemist on samuti alaealisega. Tema vahistamist prokurör ei taotlenud.

«Tema taustast tulenevalt ei olnud vajadust vahistamise taotlemiseks,» lisas Arro.

Kõik teadaolevalt sündmuses osalenud noored on tunnistajatena ja kahtlustatavatena üle kuulatud, ka see nooruk, kes võttis nõuks kogu vägivaldset sündmust filmida ja seda sotsiaalmeedias levitada.

«Vägivallatsemist filminud noortele ei ole alust kuriteokahtlustust esitada. Küll aga ei ole aktsepteeritav vägivalla julgustamine, õhutamine ja levitamine ning seeläbi kuriteos kannatanu alandamine,» manitses prokurör.

Prokuröri sõnutsi on kõik videos nähtavad vägivallatsejad oma tegu ülekuulamisel kahetsenud. «Ilmselt võtab teo tõsidusest aru saamine siiski aega,» märkis prokurör.

Et tegemist on alaealistega, kaasatakse menetlusse ka noorukite pered. «Alaealisi õigusrikkujaid on võimalik mõjutada kõige edukamalt siis, kui nad oma käitumist muudavad ning neid toetavad ka ümbritsevad inimesed: pered, lähisugulased ja sõbrad. Ka selle kriminaalasja menetlemisel on vahistatud noormehe vanemad kaasatud ja viibisid ka täna kohtusaalis vahistamise arutelul,» lisas Arro.

Kolmapäeval hakkas sotsiaalmeedias ringlema video, kus on näha, kuidas noorukid peksavad rusikate ja jalgadega abitut keskealist meest. Vägivaldne video jõudis ka politseini, kes juba sama päeva õhtul ühe noormeestest kuriteos kahtlustatuna kinni pidas.

Sündmus leidis aset Elvas. Kõik vägivaldse video filmimise juures olnud noored on alaealised ja üks neist alla 14-aastane.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles