Kolme lapse soodustus sünnib vaevaliselt

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu uus abilinnapea Tiia Teppan.
Tartu uus abilinnapea Tiia Teppan. Foto: Margus Ansu / Postimees

Äsja Tartus lasteaiatasu tõsta otsustanud võimuliit on otsustanud anda kolme ja enama lasteaias käiva lapsega perele soodustuse, kuid lihtsat ideed on keeruline õigusakti valada.

Volikogu langetas läinud nädalal otsuse, et uuest aastast on Tartus lasteaia kohatasu 30 eurot ja 58 senti, mis on 11 protsenti riiklikust alampalgast. Seni kehtiv kohatasu määr 22.24 on 8 protsenti alampalgast.

Eelnõuga kaasas käinud õiendis tutvustas linnavalitsus ideed kehtestada peredele, kus lasteaias käib kolm või enam last, soodustus alates kolmandast lapsest. See tähendanuks, et esimese kahe eest tuleb maksta täishinda ning kolmanda eest tasuda viiendik hinnast ehk 6 eurot ja 12 senti.

Detailides peitub palju

Varem on abilinnapea Jüri Kõre öelnud, et küsimusi tekitab, kuidas ikkagi kolme last kokku lugeda, kui näiteks end väidetavalt üheks leibkonnaks nimetava mehe ja naise laste aadressid erinevad. Selgunud on aga, et detailides on peidus veelgi kuradikesi.

Abilinnapea Tiia Teppan ütles, et nädala algul oli sellel teemal kaks tundi kestnud koosolek, kus olid koos õigusteenistuse jurist ning sotsiaalabiosakonna ja haridusosakonna inimesed, lisaks abilinnapea Kõre ja Teppan ise.

«Tõesti kaks tundi tegelesime sellega, kuidas õigusloomes see küsimus lahendada,» ütles Teppan. «Seal on mitu võimalust. Peale jäi diferentseeritud kuutasu määr. Viimane sõnum pärast arutelu oli, et jätame nendele peredele, kus on kolm ja enam last, kuutasu määraks 8 protsenti alampalgast nagu praegu. Nende kulud ei suurene. See ei ole kerge teema, aga tegeleme sellega.»

Teine keeruline asi

Kõre ütles, et seadus jätab kohatasu määramisel diferentseerimise võimaluse, aga nimetab selleks vähe variante. Üheks niisuguseks on lapse vanus, teiseks lasteaia erinevad majanduskulud.

«Me nüüd ei teagi, kas laste arv on selle seaduse mõttes diferentseerimise alus,» ütles Kõre. «Küsimus on veel keerulisem kui kolme lapse ülelugemine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles