Grusiinid kaevad Eesti sünnitusabi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukuga õppus TÜ Kliinikumi vastsündinute elustuslaua juures. Batumi ämmaemand Gajane Titojan (vasakult), kliinikumi lastearst Maie Veinla ning Batumi ämmaemand Dali Mtavanadze.
Nukuga õppus TÜ Kliinikumi vastsündinute elustuslaua juures. Batumi ämmaemand Gajane Titojan (vasakult), kliinikumi lastearst Maie Veinla ning Batumi ämmaemand Dali Mtavanadze. Foto: Margus Ansu

Ämmaemandad Dali Mtavanadze ja Gajane Titojan harjutasid sel nädalal kätt vastsündinute elustuslaua juures lastearst Maie Veinla juhendamisel. «Meil nii moodsaid aparaate ei ole,» ütles Mtavanadze beebinukule hapnikumaski sättides.

«Just Eesti-suguses riigis peaksid naised lapsi kandma ja neid ilmale tooma,» lisas Gajane Titojan emotsionaalselt, pidades silmas meditsiinipersonali ettevalmistust ja haigla head tehnilist varustatust.

Batumi sünnitusmaja ämmaemandad Dali Mtavanadze ja Gajane Titojan on sel nädalal kogemusi ammutanud Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliinikust, Tartu seksuaaltervise kliinikust ja Põlva haiglast. Ka on nad tutvunud ämmaemandaõppega Tartu tervishoiukõrgkoolis ning arutanud kolleegidega edasisi erialalisi plaane.

Kõik see tähendab, et Tartu ja Batumi ämmaemandate koostöö praktilise sünnitusabi alal käib hooga. Ettevõtmise taga seisab Eesti Ämmaemandate Ühing koos Eesti välisministeeriumiga.

Isiklikud kontaktid

Eesti Ämmaemandate Ühingu president Siiri Põllumaa märkis, et kõik sai tegelikult alguse Tartu ämmaemandate isiklikest kontaktidest Batumis. Kuna Batumi ämmaemandad avaldasid seejärel väga suurt huvi ja valmisolekut koostööks, siis nüüd ongi see teostumas.

Koostööprogramm on mõeldud küll ämmaemandatele, kuid seal on siiski ruumi arstidele.
Sel nädalal viibivad lisaks Batumi ämmaemandatele Tartus kaks Batumi sünnitusmaja arsti, Tinatin Avaliani ja Nodari Gorgošadze.

Tinatin Avaliani ütles, et kõige rohkem on teda hämmastanud Eesti ämmaemandate ettevalmistus, mis peaaegu  ei erinegi arsti ettevalmistusest.

«Meil on see kõik veel teistmoodi, aga ma oleksin väga rõõmus, kui ka meie sinnamaani jõuaksime,» lausus ta.

Tartu Ülikooli Kliinikumis juhib juba pooli sünnitusi ämmaemand täiesti iseseisvalt ja vaid keerukamate juhtude puhul vajatakse kõrvale arsti, Batumis on ämmaemand aga arsti käsualune ja teenija.

Ämmaemand Gajane Titojan kirjeldas, et nemad valmistavad naise sünnituseks küll ette, kuid seejärel alluvad ainult arsti korraldustele, ulatades neile seda, mida parasjagu vaja, ning pärast pestes ja steriliseerides instrumente.

Ämmaemandaks teeb elu

Ka ei ole Gruusia meditsiinikõrgkoolides ämmaemanda eriala, valmistatakse ette ainult õdesid, kes tulevad sünnitusosakonda praktikale ja koolitavad seal end samm-sammult ämmaemandaks kolleegide toel.

Tartus viibivad Dali Mtavanadze ja Gajane Titojan on küll erandid, sest nemad said ämmaemanda diplomi veel nõukogude ajal, üks Donetskis, teine Ivanovos.

Ka ei ole külalisämmaemandad näinud vettesünnitust, mida nad järelejäänud aja jooksul Tartus siiski näha loodavad.

Külalised on vaimustunud pisiasjadestki, nagu näiteks laste piltide galerii Põlva haiglas või suur seinakalender kliinikumis, millele asetatud mummud tähistavad laste sünde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles