Kalmu kirik häirib naabreid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savi 8 maja ees  asuva alajaama müüridest kasvab välja põõsas, takistades peaukseni pääsemist.
Savi 8 maja ees asuva alajaama müüridest kasvab välja põõsas, takistades peaukseni pääsemist. Foto: Margus Ansu

Savi tänaval on ilmselt üks Tartu ekstravagantsemaid alajaamu, mida kutsutakse kuju pärast Kalmu kirikuks. Kõrval asuva maja elanikele teeb aga muret, et hoone on räämas ja näib oma pragunevate müüridega ohtlik.

Ümara põhiplaaniga alajaamal on kõrge plekk-katus, mille tipus tuuleroos, otsekui rist. Seepärast kirik, aga Kalmu kirik Tartu KEKi viimase juhataja Jaak Kalmu järgi.

Kõrval asuv Savi 8 kortermaja on saanud just tänavu suvel Kredexi toetuse abil uue välisilme. Elanikele teeb tuska jäme kontrast korras maja ja räämas alajaama vahel, viimane vajaks nii remonti kui müüri vahel suureks kasvanud puude maharaiumist.

Tõepoolest, isegi otse alajaama peaukse ja selle terrassi ette on kasvanud tüse põõsas, mis takistab juurdepääsu seadmetele.

Hoone teisel küljel puhtalt ilu ehk hoone sümmeetria pärast ehitatud otstarbeta terrassil on seina ääres sirgumas suur puu.

«Neid hooldustöid on seal väljaspool paaril korral tehtud, aga ilmselt liiga vähe, et hoida objekt korras,» ütles Savi 8 korteriühistu juhatuse liige Leo Aas. «Oleks see veel metsas, aga otse elumaja ees.»

Terrass on risu täis ja mis elanikele kõige rohkem muret teeb, selle piirdemüür on hoone küljest eemale rebenenud ning kergelt kaldu, küttes nõnda kartust, et ühel hetkel võib see õuel mängivatele lastele kaela prantsatada.

Aas viitas, et ka paks krohvikiht on lahti. «Lapsed mängivad seal ümber. Kui kukub terav lahmakas, annaks jumal, et keegi alla ei jääks,» ütles ta.

Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ käidukorraldaja Janek Kaha kommenteeris, et jaotusvõrgul on vastavalt alajaamade vanusele ja seisukorrale eraldi hoolduskavad alajaamade seadmete ja hoonete kohta.

«Kõnealuses alajaamas oleme tehnikat uuendanud 2009. aastal ja alajaama hoone korrastamine algab juba tuleval ehk 2012. aastal,» ütles Janek Kaha. «Mõra alajaama ühes seinas ei kujuta endast küll elektriohtu, kuid selle parandame ära lähikuudel. Kuna ehitis on erilise arhitektuuriga, konsulteerime ka Tartu linnaarhitektiga.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles