Tartus käib rahvusvaheline Žukovski-nimeline luulefestival (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ljudmila Kazarjan avas linnaraamatukogu saalis festivali.
Ljudmila Kazarjan avas linnaraamatukogu saalis festivali. Foto: Laila Kaasik

Tartu linnaraamatukogu saalis avati neljapäeval rahvusvaheline Vassili Žukovski nimeline luulefestival, mida korraldab tartlannast kirjaniku Ljudmila Kazarjani eestvõttel mittetulundusühing Žukovski Fest. Osalejaid on kümnest riigist.

Täna ja laupäeval saab külastada luule- ja proosaõhtuid. Muu hulgas on laupäeval kell 13 raamatukogu saalis kavas TÜ teaduri Timur Guzairovi loeng Vassili Andrejevitš Žukovskist (1783-1852), kes oli omal ajal, kui ta kuulus vene luule tippude hulka, Tartuga tihedalt seotud, ning käis siin korduvalt ülikooli õidepuhkemise ajal kakssada aastat tagasi. Ta suhtles aktiivselt akadeemiliste ringkondadega ja ta kuulutati isegi ülikoolis filosoofia audoktoriks aastal 1816.

Ajaloolase Malle Salupere andmeil kandis praegune Lille tänav aastail 1902-1918 Žukovski nime. Vene romantilisele luulele aluse panija mälestuse elustamiseks toimus Tartus mullu esimene rahvusvaheline Žukovski-nimeline luulefestival.

Festivali korraldaja Ljudmila Kazarjan tõstis tänavustest väliskülalistest esile Venemaa kirjanduspreemia Bolšaja Kniga laureaadi, Peterburi kirjaniku Leonid Juzefovitši. Tema autoriõhtu raamatukogu saalis oli neljapäeval.

Täna kell 12 tuleb raamatukogu saalis ümarlauas juttu vene kirjandusest väljaspool Venemaad. Kell 14–19.45 kõlavad sealsamas luuletused, proosa ja laulud. Tegevust jätkub ka mujale: kell 13 esineb luule- ja muusikakavaga Tartu Puškini koolis Aleksandr Džigit ning kell 20.30 annab Hansa hotelli laval kontserdi Valgevene kultuuriühingu lauluansambel Spadki.

Nõnda nagu eelmisel aastal, on ka tänavu festivali sündmustele, kus vene keele kõrval kõlab ka eesti keel, kõikidele huvilistele sissepääs tasuta.

Vene keisripere üks koduõpetajaid, kuulsa poeedi Aleksandr Puškini õpetaja ja sõber Vassili Žukovski aastal 1815. Fragment Orest Kiprenski maalist, mis asub Moskvas Tretjakovi galeriis.
Vene keisripere üks koduõpetajaid, kuulsa poeedi Aleksandr Puškini õpetaja ja sõber Vassili Žukovski aastal 1815. Fragment Orest Kiprenski maalist, mis asub Moskvas Tretjakovi galeriis. Foto: Repro
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles