Noortesulgpall läheb Euroopasse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulgpalli Eesti noortekoondis teisipäeval kahe trenni vahelisel pausil. Pildil vasakult Kristin Kuuba, Sander Sauk, Helina Rüütel, Heiko Zoober, Mihkel Laanes, Revo Posti, Sander Merits ja peatreener Aigar Tõnus. Pildilt puudub Anette Martin.
Sulgpalli Eesti noortekoondis teisipäeval kahe trenni vahelisel pausil. Pildil vasakult Kristin Kuuba, Sander Sauk, Helina Rüütel, Heiko Zoober, Mihkel Laanes, Revo Posti, Sander Merits ja peatreener Aigar Tõnus. Pildilt puudub Anette Martin. Foto: Margus Ansu

«Sanderid ja tüdrukud, tehke veel üks geim!» hüüdis sulgpalli Eesti noortekoondise peatreener Aigar Tõnus teisipäeva õhtul TÜ spordihoones treenivatele sulg­palluritele.

Juba päeval alanud tõsine trenn hakkas lõppema. Vormile andsid viimast lihvi Eesti U17 sulgpallikoondise liikmed, kel alates laupäevast seisab ees tihe sulgpallinädal Portugalis Caldas da Rainhas, kus peetakse U17 vanuseklassi Euroopa meistrivõistlused.

Eesti koondisesse kuuluvad Kristin Kuuba (Nõo sulgpalliklubi), Helina Rüütel (Nõo SK), Anette Martin (Tallinna sulgpallikool), Sander Merits (Tartu Triiton), Sander Sauk (TÜ ASK) ja Heiko Zoober (Triiton).

Türgi, Rootsi ja Šveitsi vastu

19. septembril loositi võistkonnad Euroopa meistrivõistluste tabelisse. Eestiga ühes alagrupis on Türgi, Rootsi ja Šveits. Euroopa tasemel mõõduvõtt algab võistkonnavõistlusega, millest võtab osa igast riigist üks meesüksikmängija, üks naisüksikmängija, üks naispaar, üks meespaar ja üks segapaar.

Kaks aastat tagasi Sloveenias Ljubljanas peetud eelmise EMi võitis Taani, kes alistas võistluse finaalis Venemaa 3:1.

Eesti noored lähevad sel laupäeval vastamisi Türgiga, pühapäeval kohtutakse Šveitsiga ja esmaspäeval Rootsiga.

Puhkust ja aega Portugali linna Caldas da Rainhaga tutvumiseks palju ei jää. 23.–27. novembrini jätkub võistlus individuaalturniiriga, kus osalevad kõik nimetatud sulgpallurid, kellega paarismängus liituvad triitonlased Revo Posti ja Mihkel Laanes.

«Tuleb palju huvitavaid mänge,» arvas peatreener, et vaatamist jätkub sulgpallureile ka võistlusväljaku ääres, «U17 on sedavõrd noor vanuserühm, seega on noortele mängijatele kindlasti suur motivatsiooniallikas vaadata omaealisi Euroopa paremaid mängijaid ja neilt õppida.»

U17 ongi noorim vanuserühm, milles EMe korraldatakse, seega saavad meie noored reketivõlurid esimese tõsise tippvõistluse kogemuse.

Koondise koosseis selgus sügisel ja kuna enamik koondislasi on Tartumaalt, on treenitud põhiliselt siin.

«Eesti on väike maa ja ka sulgpallimängijate arv ei ole väga suur, seega tugevamate mängijate ring oli varakult teada,» selgitas Aigar Tõnus koondisse pääsemise konkurentsi. Ta möönis, et siiski tuli jätta mõned head mängijad ukse taha.

EMil ootab Eesti koondist ees kõva konkurents. «Sulgpall on Euroopas heal tasemel,» tunnustas peatreener, toonitades, et viimatisel seitsmeteistkümneste EMil meesüksikmängu võitnud taanlane Viktor Axel­­sen tuli hiljem klass vanemate ehk U19 maailmameistriks.

Alagrupivastaseid hindas peatreener küllalt tugevaiks. Türgi on teinud viimastel aastatel suure tõusu. Rootsi on vanade traditsioonidega sulgpallimaa. Ka Šveits ei pidavat nõrk olema.
Kui suured on aga meie šansid EMil? «Šansid on olemas, aga ma ei ütleks, et need on väga suured,» möönis peatreener.

Ta sõnas, et kolm alagrupivastast on üsna ühtse tasemega, Rootsi ja Taani ehk grammike kõvemad kui Šveits. Nii et miski pole võimatu, kui eestlastel kõik hästi õnnestub.
Teisipäeval trenni teinud mängijad ise leidsid küll, et on väge täis ja lähevad võitma.

«Esmakordse EMi üks eesmärk on avardada kõvasti mängijate vaatevälja,» võttis treener siiski hoogu maha. Ta oli kindel, et koondises on mängijad, kes võivad jõuda edaspidi väga kaugele.
Näiteks on Nõo tüdrukud Helina Rüütel ja Kristin Kuuba alles viieteistaastased. Kahe aasta pärast on neil võimalik U17 vanuseklassis ennast uuesti EMil tõestada.

Tartlaste koondis

Kummalisel kombel on Eesti koondises vaid üks sulgpallur väljastpoolt Tartumaad. Mis võiks olla Tartumaa sulgpalli fenomen, koondise peatreener väga arutleda ei tahtnud. «Aastat viis-kuus tagasi oli kaalukauss teistpidi,» ütles Tõnus, et pooldab pigem klubide võrdlust kui Tallinna-Tartu vastasseisu õhutamist.

«Eks Tartus ole loomulikult tehtud tugevat tööd,» lausus ta, «ja see paneb ka mujal tegutsevaid klubisid rohkem pingutama.» 

Sulgpallivõistlused

• Sulgpalli U17 Euroopa meistrivõistlused Portugalis Caldas da Rainhas

• 19.–23. novembrini võistkondlik turniir

• 23.–27. novembrini individuaalturniir

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles