Toetus viib Peipsi kanti sammhaaval edasi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanausuliste küla Peipsi ääres.
Vanausuliste küla Peipsi ääres. Foto: Marina Puškar

Kolkja vanausuliste muuseum, Kallaste vanausuliste kirik ja veel mitu Peipsi kandi olulist kohta on tänavu Peipsiveere programmi toetusega edenenud vähem või rohkem.

«Varem jooksime kiiresti, nüüd liigume väikeste sammudega, aga ikka ainult edasi,» ütles Peipsiääre vallavanem Niina Baranina kohaliku vanausuliste muuseumi juures tänavu tehtud töödest rääkides. «Seisma jääda ei tohi, siis hakkab kõik allamäge minema.»

Tänavu täiendas Peipsiääre vald Kolkjas asuva vanausuliste muuseumi välisekspositsiooni. Nüüd on muuseumimaja hoovis ka suitsusaun, suitsuahi kala suitsutamiseks ja korralikult toimiv sibulakuivati.

Töö jätkub

«Saun on Kolkjast pärit, oma pool sajandit vana,» rääkis vallavanem. «Panime sauna muuseumi juures uuesti kokku. Seinad on korralikud, nüüd on hoonel ka uus laastukatus. Kõik on valmis, võib kütta ja pesta.» Kütma sauna siiski ei hakata, hoone on muuseumieksponaat, mida külastajad saavad uurida nii väljast kui seest.

Vanausuliste muuseumi sauna, kalasuitsutamise ahju ja sibulakuivati soetamiseks ning ülesseadmiseks kulus 12 050 eurot. Sellest 10 242 eurot tuli Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) kaudu Peipsiveere programmist, ülejäänu panustas vald.

«Meie muuseum ei ole veel valmis,» märkis Niina Baranina. «Me väga tahame, et muuseum näeks otsast lõpuni välja selline, nagu on vanausulise elamine ja selle õu. Näiteks on õuest puudu kuur.»
Üht-teist on tarvis veel remontida ka Kallaste vanausuliste kirikus, kuid mõndagi on seal ka põhjalikult korda saadud.

Nagu vanasti

«Tegime tänavu kirikus sisetöid,» rääkis vanausuliste kultuuri- ja arendusühingu juht Pavel Varunin. «Soojustasime seinad ära ja andsime neile sellise välimuse, nagu oli vanasti. Varem olid meil kiriku seinad sees värvitud, aga nüüd on ilus puu näha. Hea, et Eesti riik toetab selliste tööde tegemist.»

Kallaste vanausuliste kogudusel kulus oma kiriku sisetöödeks 12 820 eurot, millest 10 897 eurot tuli Peipsiveere programmist. Omaosaluse maksmisel pani õla alla Kallaste linn. 

Peipsiveere programm
• Tänavu on Peipsiveere programmist tulnud Tartumaale 58 307 ja Jõgevamaale 79 621 eurot. Tartumaal tehti selle programmi abiga Kallaste vanausuliste kiriku sisetöid (toetus 10 897 eurot), soetati Kolkja vanausuliste muuseumi välisekspositsioon (10 242 eurot), tehakse Peipsimaa külastuskeskusse vee- ja kanalisatsioonitrass (18 310 eurot) ja alustatakse Gustav Suitsu majamuuseumi väljaarendamist (18 858 eurot).
• Jõgevamaal said kiriku remontimiseks toetust Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku Mustvee Püha Nikolause kogudus (23 838 eurot) ja Mustvee vanausuliste kogudus (32 000 eurot). Mustvee linnavalitsus sai 13 043 eurot ja 41 senti toetust linna külastuskeskuse eksponeerimiseks ning MTÜ Peipsi Infokeskus 10 740 eurot täiendusõppeks ja Kasepää turismiinfopunkti rajamiseks.
Allikas: Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles