R-kiosk naaseb Küüni tänavale

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
R-kiosk tegutses Poe ja Küüni tänava nurgal mitu aastat, kuid pidi Küüni tänava rekonstrueerimise tõttu sealt ära kolima. Paari nädala pärast alustatakse vanas kohas aga uuesti.
R-kiosk tegutses Poe ja Küüni tänava nurgal mitu aastat, kuid pidi Küüni tänava rekonstrueerimise tõttu sealt ära kolima. Paari nädala pärast alustatakse vanas kohas aga uuesti. Foto: Sille Annuk

Aasta alguses Tartu kesklinnas kõik müügikohad sulgenud R-Kiosk soovib linnasüdamesse tagasi tulla ning avab novembri lõpu poole taas kioski Poe ja Küüni tänava nurgal. 

Soome Sanoma meediagruppi kuuluva AS Rautakirja Estonia arendusjuhi Peeter Peljo sõnul oli R-kioskite sulgemise taga firma uus kontseptsioon. «Uus välimus, uus kvaliteet ja uus kaubavalik,» ütles Peljo, kelle sõnul soovis firma avada uue kioski juba suvel, kuid läbirääkimised linnaga võtsid aega.

Uuest kioskist saab Peljo sõnul osta kõiki tavapäraseid kioskikaupu, nagu ajalehed ja ajakirjad, tubakatooted, suveniirid, kiirloto- ja bussipiletid.

Kuna firma uue kontseptsiooni järgi pannakse senisest suuremat rõhku toitlustusele, pakutakse ka peagi avatavas müügikohas võileibu, karastusjooke ja kohvi. Kiosk hakkab lahti olema iga päev hommikul seitsmest õhtul kümneni.

Avatakse novembris

Müügikoha avamise kuupäevaks on Peljo sõnul ametlikult määratud 22. november, kuid firma loodab, et saab avada juba varem.

«Meil on praegu üleval nii elektri- kui sidekaabli paigaldamise küsimus ja kõik oleneb sellest, kuidas me need korda saame. Meie eesmärk on kiosk võimalikult ruttu lahti teha ja see võib juhtuda juba sel nädalal,» rääkis Peljo.

Lähipäevil peaks kioskile paigaldatama ka valgusboksid ning R-Kioski värvidega kirjad ja kleebised. «Tahame, et inimesed saaks juba kaugelt aru, millega on tegu,» lausus Peljo ning lisas, et firma tuleb kesklinna tagasi hea meelega ja plaanib võimalusel avada uusi müügikohti veelgi.

Hetkel pole Tartus siiski ühtki kohta, millega firma aktiivselt tegeleks.

Linna ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau ütles, et kõnealune koht nähti juba Küüni tänava planeeringus väikeehitisele ette ja nii see ka läks. «Linnal on muidugi hea meel. See on väga hea koht ka turistide seisukohalt. Sealt osteti ikka väga palju kaupa ja see oli ka väga hea bussipiletite ostu koht,» ütles Blumenau, kelle arvates võiks selliseid väikeehitisi olla rohkem.

55-ruutmeetrise maatüki andis linn üürile viieks aastaks ning saab selle eest tasu 2520 eurot aastas.

Välimus tuleneb tänavast

Linnaarhitekt Tiit Sild ütles, et pruunika puiduimitatsiooni ning sisenemisvõimalusega kiosk on üldise väljanägemise poolest meelega tehtud sarnane kõrval asuva tualetiga.

«Me suunasime seda nii, et see värvilahendus oleks tehtud sarnases võtmes ja et see ei mõjuks pargis jälle mingi kontrastse elemendina, vaid haakuks olemasolevate asjadega,» selgitas Sild müügikioski kujundusprintsiipe ning oli tulemusega rahul.

Samamoodi arvas ka linnakunstnik Tiit Kaunissaare, kelle sõnul peab olema kiosk kooskõlas nii tualeti kui Küüni tänava mööbliga.

«Ma ei ütle veel praegu oma hinnangut, sest olen kioskit vaid vilksamisi näinud, aga kui see on projekti järgi tehtud, siis peaks olema hästi. Vähemalt pole enam need vanad plekk-kuurid,» ütles Kaunissaare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles