Uus maja lisas Lasita Majale võimsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Maisvee seisab uues tootmishoones ühe Saksamaale tehtud näidismaja uksel.
Kaido Maisvee seisab uues tootmishoones ühe Saksamaale tehtud näidismaja uksel. Foto: Sille Annuk

Varem pidi aiamajade tootja Lasita Maja oma Tähe tänava tootmishoones piltlikult öeldes külg ees liikuma, uude, pankrotistunud Glas­­kekist tühjaks jäänud hoonesse kolimine lahendas ruumikitsikuse ning silmapiiril terendab mitmekordne kasv.

«See tootmishoone vastab praegu üsna ideaalselt meie vajadustele,» nentis Lasita Maja juhatuse esimees Kaido Maisvee, tutvustades avarat ja puidulõhnalist tootmishoonet Tartu lähedal Pihva külas Tähtvere vallas.

Tänu uuele tehasele ja lisandunud tootmisvõimsusele kavatseb firma Maisvee sõnul eelmise aasta tulemustega võrreldes kasvada järgmise viie aasta jooksul kolm korda.

Käibes tähendaks see jõudmist mulluselt 9,259 miljonilt eurolt umbes 30 miljonile eurole. Majade hulga poolest aga kasvu pisut vähem kui 20 000 majalt 40 000 – 50 000 aiamaja tootmiseni aastas.  

Hirmus kitsas

«Ilma uue hooneta poleks selline kasv võimalik olnud,» märkis Maisvee ja tõi näite, et Tähe tänaval oli firmal sedavõrd kitsas, et kõige eriskummalisemal moel sõitis hoovis tagurdanud veoauto puruks osa juba valmis majakomplektidest. «Naljaga pooleks ainult külg ees sai seal liikuda,» lisas Maisvee.

Firma jättis tootmise alles ka Tähe tänaval asuvasse tehasesse, kus tehakse kõrgema klassi maju. Uues hoones valmistab ettevõte peamiselt väiksemaid tüüpmaju, mis moodustavad kõigist tellimustest suurima osa.

Enamik välismaale

Ligi 95 protsenti Lasita Maja toodangust läheb müügijuhi Karina Soomlaisi selgitusel ekspordiks: rohkem kui pooled eksportmajadest müüakse Saksamaale, 20–30 protsenti Prantsusmaale ning ülejäänu Norrasse, Inglismaale, Itaaliasse ja Aasiasse.

Näiteks tellis Veneetsia linnavalitsus Tartust aastate eest 500 rannamajakest, mida elanikele suveajaks välja üüritakse. «Viissada maja ühes rivis on päris muljet avaldav vaatepilt. Lõppu ei paistagi,» nentis firma juht Kaido Maisvee. Põnevaimaid kohti, kus Tartus valmistatud majad veel seisavad, on ka näiteks Tais ühes hotellis postide otsas vee kohal.

Just Aasia riikides, Inglismaal ja Itaalias näeb firma Maisvee sõnul edaspidigi märkimisväärset kasvuruumi.

Keeruline 2008

Praegu räägib Maisvee üsna heatujuliselt firma tulemustest ja plaanidest, kuid nendib, et 2008. aastal polnud ta sugugi kindel, kas ettevõte jääb üldse ellu.

«2008. aasta aprilli lõpp ja mai algus oli järsku selline aeg, kus kahe nädala jooksul ei tulnud ühtegi tellimust. Kogu aasta kujunes väga raskeks, aga tulime toime: saime kulud kontrolli alla, käisime ja seletasime, miks on meie maju vaja osta, tegime häid hinnapakkumisi ja nii edasi,» meenutas Maisvee.

Ettevõttes on tehtud ka praegu varuplaane kehvemateks aegadeks, kuid uut samasugust lööki, kui oli 2008. aastal, Maisvee tõsiselt ei pelga. «Klientidega suhtlus on olnud küllaltki julgustav ja näeme, kui palju on veel kasutamata võimalusi,» ütles ta ning lisas, et praegu on ettevõttel tänu uuele tehasele ka võimsust neid võimalusi ära kasutada.

Lasita Maja võttis pankrotistunud Glaskekist tühjaks jäänud ligi 10 000-ruutmeetrise hoone 15 aastaks üürile firmalt Ektornet Management Estonia, kuid ei välista ka selle äraostmist varem.

Lasita Maja
• 2010. aasta käive 144,88 miljonit krooni (u 9,259 miljonit eurot), kasum 1,13 miljonit krooni (u 72 220 eurot).
• Toodab aastas u 20 000 puitmaja.
• Ettevõttes on 130 töötajat, neist 80 uues tootmishoones.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles