Skaudid leidsid oma pesa

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nimekiri asjadest, mida skautide uute ruumide jaoks on vaja teha ja hankida, on hiigelpikk, näitas malevajuht Liina Land.
Nimekiri asjadest, mida skautide uute ruumide jaoks on vaja teha ja hankida, on hiigelpikk, näitas malevajuht Liina Land. Foto: Margus Ansu

Vallikraavi 19 esimese korruse toa seinal laiutab hiiglaslik nimekiri remonditöödest ja -materjalidest, mida on vaja mõnusa noorte kogunemiskoha loomiseks.

Eesti skautluse sajas aastapäev oli Tartumaa skautidele ja gaididele ülioluline. Esmaspäeval, pärast kogunemist toomkiriku varemete juures mindi koos ka Vallikraavi tänavale, kus astuti esimest korda sisse samal päeval kätte saadud ruumidesse.

Maleva juht Liina Land rääkis, et sobivat pinda on otsitud juba aastaid. Praegu tehakse koondusi Miina Härma, Rei­niku ja Kivilinna gümnaasiumis, kogu tööks vajalik tavaar on hoiul aga skaudijuhtide kodudes.
Koonduse ajaks tuleb kõik asjad kooli kaasa võtta ja pärast jälle tagasi viia, sest õppeasutustes on klassiruumid kasutusel ja vabu tube pole.

Kõik tehakse ise

Noorte Meeste Kristliku Ühingu maja on aga peaaegu ideaalne. Ruumi on lao, noortetoa ja koosolekuruumi jaoks, peale selle noortele hädavajalik suur õueala. Miski pole aga täiuslik, vaja on ehitada kööginurk ja korda teha tualett, värvida ja pahteldada seinu.

Kuna raha on maleval vähe – liikmemaks on imepisike ning elatakse peamiselt linna toetusest –, siis tehakse kõik ära omal jõul ja peamiselt annetuste toel. Talgud algavad juba sel nädalavahetusel ja plaanis on kümneid töid ahjudest tuha väljaviimisest vaheseina mahavõtmiseni.

Landi sõnul üritatakse võimalikult palju töid ära teha novembri nädalavahetustel – mida ei jõua, see jääb kevadeks. «Kogu aeg remondiolukorras olla ei ole ka hea,» põhjendas tudengist malevajuht, miks kõike ühe hooga ära ei tehta.

Tagumisse, tulevasse noortetuppa on skautidel plaanis ehitada ronimissein. Land rääkis, et nad on avastanud, et ka täiesti tavalised klotsid sobivad seinaronimise harrastamiseks ja spetsiaalseid nukke pole üldse vaja.  Lisaks oma staabile on plaanis ruumides avada ka infopunkt.

Läheb sissekolimiseks

Esimene üritus majas, rändurite klubi koosolek, on juba nädala pärast kolmapäeval. Varsti kolivad ka neli vanemat rühma oma koondustega sisse, pisemate koosolekud jäävad aga koolidesse, sest 6-7-aastaseid pole mõtet Toomemäele ekslema kutsuda, eriti talvisel pimedal ajal.

Linnarahvas saab uute ruumide jaoks samuti oma panuse anda – kui kellelgi on näiteks vana, kuid korralikku mööblit, siis skaudid võtavad selle tänulikult vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles