Elite Kliinik lõpetab plaaniliste keisrilõigete tegemise

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Andrei Sõritsa Elite kliiniku sünnitustoas.
Dr Andrei Sõritsa Elite kliiniku sünnitustoas. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tartus asuv Elite kliinik ei paku pärast 20. septembrit lapseootel emadele enam võimalust sünnitada plaanilise keisrilõike teel. Põhjuseks keisrilõigete väike arv ja suurenenud vajadus ambulatoorse eriarstiabi järele.

«Me ei saa enam hoida meditsiiniruume kinni teenuse jaoks, mida Eesti haigekassa ei finantseeri ja mida inimesed ei saa endale lubada kõrge hinna tõttu,» selgitas kliiniku juhataja doktor Andrei Sõritsa.

Juba 2015. aastal otsustas haigekassa lõpetada sünnitusabiteenuse rahastamise erahaiglates. Elite erakliiniku sünnitusosakond jätkas tegevust esialgu ilma riikliku toeta. See tõi patsientidele kaasa hinnatõusu, mille tulemusena vähenes märkimisväärselt sünnituste arv.

Alates 2015. aasta aprillist polnud Elite sünnitusosakonnas võimalik enam sünnitada ei loomulikul teel ega erakorralise keisrilõike abil. Sünnitada oli võimalik ainult plaanilise keisrilõike teel ja seda põhjusel, et plaaniline keisrilõige võimaldas tööd planeerida ja panna inimesed tööle just õigeks ajaks. Et plaanilist keisrilõiget saaks teha, peab valmis olema terve meditsiinipersonali brigaad: kaks naistearsti, lastearst, anestesioloog, ämmaemand, operatsiooniõde, anesteesiaõde, õe abiline. Naine ja laps vajavad ööpäevaringset jälgimist ja regulaarseid lastearsti ja naistearsti visiite.

Doktor Sõritsa sõnul andsid need ligi neli aastat, mil Elite sünnitusosakond töötas ilma riikliku toeta, kinnituse, et Eestis suudavad ainult vähesed oma sünnitusabiteenuse ise kinni maksta.

Elite kliinik on pakkunud sünnitusabiteenust 16 aastat. Selle aja jooksul nägi ilmavalgust ligi 1400 last.

Aastatel 2015–2018 sündis plaanilise keisrilõike teel 45 last. Selle aasta septembrikuus on planeeritud veel kaks viimast keisrilõiget.

Elite kliinik töötab kuuel päeval nädalas ja jätkab viljatusravi ja eriarstide vastuvõtte, endisel töötavad nii üld-, spermatoloogia- ja embrüoloogialabor ning operatsiooniplokk.

Sünnitusosakond ehitatakse ümber ja kohandatakse sobivaks tööpaigaks eriarstidele.

Elite erakliinik tänab kõiki sünnitajaid ja kogu personali, kes on paljude aastate jooksul pühendunult teinud head tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles