Odav kohv ajas tartlased hulluks

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed kaupluses.
Inimesed kaupluses. Foto: Margus Ansu

Tartu Prisma sünnipäevakampaania meelitas eile varahommikul poodi odavat kohvi ostma üle tuhande inimese ning esimese viieteistkümne minutiga oli kauplusesse varutud 6400 pakki otsas.

Kohaliku kojamehe sõnul võtsid esimesed inimesed Prisma ukse taha järjekorda juba hommikul kuue ajal. Kümmekond minutit enne avamist bussiga kohale jõudnud pensionär Elle (65) ütles, et tema saabumise ajaks looklesid mõlema sissepääsu juures 50–60 meetri pikkused järjekorrad.

Autoparklas oli raske leida vaba kohta ning veel kell pool üheksa kippus Turu tänavalt Prisma poole suunduv autorivi takistama Sõbra-Turu ristmikul hommikust liiklust.

«Enne kui sisse sain, tuli ikka pikalt seista ja alguses oli hullumaja. Pakid olid aluste peal ja kogu rahvas jooksis esimese aluse juurde neid korraga rabama,» rääkis Prisma bussipeatuses tagasisõitu oodanud Elle, kel oli õnnestunud imekombel kümme pakki Pauligi Presidendi kohvi kätte saada.

«Ise ma sinna pakkide juurde ei pääsenudki, sõbranna aitas,» rääkis Elle ja nimetas Presidenti oma lemmikkohviks.

Kõik võtsid kümme

Tund pärast Prisma avamist seisis müügisaali tagumise laoukse juures sadakond pahast inimest, kes polnud veel kaotanud lootust lahkuda ihaldatud kohvipakkidega.

«Inimestel ju palkasid pole ja kui tahad kohvi juua, siis peabki hädaga seisma. See on ju erakordne hind, 2,59. Muidu on üle kuue euro. Mina enne ära ei lähe, kui olen pakid kätte saanud,» ütles pensionäripõlve pidav Elve (68) ja lubas võtta kümme pakki.

Elvest veidi eespool järjekorras seisnud pensionär Maria (67) lisas, et tema ainult soodushinnaga kaupa osta saabki. «Muidu ei ole võimalik. Ja ostan noortele ka, sest nad ise ei saa ju tulla siia sellisel ajal. Nüüd peangi helistama, et jäin kohvist ilma,» pahandas Maria ning ei mõistnud, miks kauplus kuulutab välja suure kampaania, aga müüb nii vähe.

«Miks see üldse nii kallis on iga päev. Lasku hind odavamaks ja siis ei rabaks siin keegi,» lausus Maria.

Hullumeelne kogus

Kolmveerand kaheksa tööle jõudnud Tartu Prisma juhataja Maarja Jüriöö ütles, et silma järgi hinnates oli hommikul ukse taha kohale tulnud rohkem rahvast kui Prisma avamispäeval aasta tagasi.

«Meil oli korraga välja pandud 6400 pakki ja see sai veerand tunniga otsa. Meile oli see täielik šokk,» ütles Jüriöö, kelle sõnul müüakse tavapäraselt päevas 10–20 pakki kohvi. «Kampaaniaks telliti 13 000 pakki, mis tundus meile hullumeelne kogus, aga pool sellest sai otsa veerand tunniga.»

Kui esimesed 6400 pakki Presidenti otsa said ja lähedal asuvast laost ülejäänud koguse poodi vedamine aega võttis, otsustas kauplus panna inimeste rahustamiseks müüki asenduskohvi.
«Võtsime selle, mida meil oli sel hetkel majas kõige rohkem – Pauligi Classic. Ja kui Classicu masinakohv sai otsa, panime müüki presskannu oma. Aga nüüd sai ka see otsa,» rääkis Jüriöö hommikul.

Kaupluse juhataja sõnul ei osanud nad nii suurt nõudlust prognoosida ning seetõttu ei pandud ka reklaamlehte märkust, et soodushinnaga müüakse kohvi seni, kuni kaupa jätkub. «Ma saan rahva pahameelest täiesti aru ja kliendina oleksin ise ka kuri, aga nähes seda protsessi seestpoolt, tundus see 13 000 pakki meile täiesti hullumeelne kogus,» rääkis ta.

Pärastlõunaks oli Prismas otsa saanud veel kolm marki asenduskohvi ning Tallinnast oli juurde tellitud üle 30 000 paki. Jüriöö sõnul otsustati pärast eilset kohvihullust suurendada tänaseks soodushinnaga kana kogust kümne tonnini ning laupäevast suhkrukogust 70 tonnini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles