ERM pakub mardi- ja kadripäeva eriprogrammi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Rahva Muuseum kutsub 8. – 25. novembrini peresid ning lasteaedade- ja algklasside õpilasi osalema mardi- ja kadripäeva programmides. Koos valmistatakse mardi- ja kadrimaske, kõneldakse kommetest nüüd ja vanasti ning mängitakse mänge.

Veel 20. sajandi alguses jooksid marti pigem noormehed ning püha seostati noorte vastuvõtuga meeste kogukonda, vahendas muuseumi teade. Tüüpilised olid tumedasse riietatud mardid, kelle tulek tõi kaasa viljaõnne.

Aja jooksul on mardikombestik palju muutunud ja sulatanud endasse mitmeid uusi jooni. Mardipäevast algasid tubased tööd ja talveaeg.

Kadripäev on vana ja rikkaliku kombestikuga tähtpäev, mis tagas karjaõnne. Juba sada aastat on see aga olnud ennekõike kadride ehk kadrisantide jooksmise aeg, kui maskeerutakse ja kogutakse andameid.

Laulud ja kogu rituaal sarnaneb mardipäeva omaga. Sel päeval rändasid ringi ennekõike naised või naisteks riietunud mehed.

Lisaks saab püsinäitusel vaadata ERMi kogudes olevaid maske, mis on muuseumisse
kogutud peaaegu kõigilt kontinentidelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles