Tartu tähetorn koolitab planetariste

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tähetorn.
Tartu tähetorn. Foto: Margus Ansu

Kokku 20 huvilist pääseb Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi tähetorni ja Ahhaa teaduskeskuse korraldatavale planetaristide kursusele, mille läbimise järel võib inimene hakata planetaariumigiidiks.

Tartu Ülikooli muuseumite kommunikatsioonispetsialisti Kadri Kasterpalu teatel on planetarist inimene, kes töötab planetaariumidega ehk seadmetega, mis on mõeldud kunstliku tähistaeva tekitamiseks.

Planetaristi töö eeldab tähistaeva tundmist, astronoomiaalaseid eelteadmisi ja oskust aparatuuri käsitleda ning korras hoida. Kõike seda püütaksegi planetaristide koolitusel osalejatele õpetada.

Kursuse eesmärgiks on koolitada välja planetaariumigiide, kes oleksid võimelised juhtima planetaariumiseansse Tartu tähetornis, teaduskeskuses Ahhaa ja ka mujal.

Eestis on kaks teineteist täiendavat planetaariumit - Tartu tähetorni klassikaline optilis-mehhaaniline planetaarium ja Ahhaa täissfääriline hübriidplanetaarium, mida peetakse üheks maailma parimaks, rääkis Tartu tähetorni juhataja Viljar Valder. Kahjuks napib aga spetsialiste, kes mõistaksid planetaariumietendusi korraldada.

«Kindlasti on tegemist põhjaliku ja intensiivse kursusega, kus osalejatel tuleb üles näidata süvenemisvõimet ja teadmistejanu. Tõelise entusiasti jaoks on see elu võimalus,» leidis Valder.

Koolitusele pääsejad valitakse välja konkursi teel. Osalejate majutuse, toitlustuse ja õppekäiguga Peterburi planetaariumisse seotud kulud katavad korraldajad.

Registreerumine, konkursitingimused, ajakava ja muu lisainfo leiavad huvilised siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles