Vene köögi esimene käik on pits viina

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi kokad on kohal. Esiplaanil (vasakult) Andrei Vlassov koos Maksim Šalaviniga. Tagaplaanil Igor Doškevitš.
Peterburi kokad on kohal. Esiplaanil (vasakult) Andrei Vlassov koos Maksim Šalaviniga. Tagaplaanil Igor Doškevitš. Foto: Sille Annuk

Eile kella kahe paiku kolis Tartu hotelli sisse rahvusköökide päevadele sõitnud seitsmeliikmeline vene delegatsioon, mille kolm liiget on lausa erilised – nimelt on nad Peterburi esindusrestoranide peakokad.

Need mehed on Maksim Šala­vin, Igor Doškevitš ja Andrei Vlassov ning just nende valitud road esindavad terve novembrikuu Atlantise ja Volga restoranis vene rahvuskööki. Üks kokkadest töötab iga päev näiteks kuulsas Peterburi restoranis Stroganoff Steak House.

Põnev kokkamine

Andrei Vlassov ütleb, et midagi põnevamat kui kulinaaria ei ole tema meelest maailmas üldse olemaski. Seda ei trumpa üle ei autod ega miski, mis mehi tavaliselt paelub.

«Söömine on inimese elus äärmiselt oluline tegevus. On väga tähtis, et inimene sööks maitsvalt ning sealjuures tervislikult,» sõnab ta.

Kui vene köögi rituaalidest rääkida, siis on selleks kahtlemata enne sööki võtmist vajav pits vodkat. «Ilma selleta ei ole asjal mingit jumet,» rõhutab Vlassov.

Tartusse saabunud Peterburi kokad ei ole siin enne käinud ja igatsevad seepärast linnaekskursiooni.

Kuid kõige enam on nad elevil laupäeva õhtul aset leidva piduliku õhtusöögi pärast 240 külalisele, kus neil tuleb valmistada sakuska ehk külm eelroog.

Selleks saab marineeritud kammkarp tomati-concasse’i ja värske salatiga.

Maksim Šalavin ütleb, et see on tõesti midagi erilist, milleks tasub valmis olla, ning ta loodab, et nad suudavad muljet avaldada.

Peterburi delegatsiooni kuuluvad veel söögikohtade teised esindajad ning ühe restoranigrupi eriprojektide juht Anastasia Orekhova.

Segu paljudest köökidest

Orekhova kirjeldabki vene kööki kui väga mitmekesist toidulauda, kust leiab nii vaese talupoja tagasihoidlikku kõhukinnitust kui ka tsaari rikkalikke ning priiskavaid pidusööke.

Sellest köögist ei puudu prantsuse ja saksa kokkade traditsioonid, mis on läbi aegade jõudnud Euroopast Peterburi ja Moskvasse. Ka püütakse moodsal ajal vene köögi roogasid kombineerida Ameerikas tuntud kulinaarsete efektidega.

Alanud kuul saab aga iga linnakodanik selle köögi headuses ise veenduda, tellides näiteks head sakuskat, požarski kotletti murulaugu-kartulipüree, köögiviljade ja seenekastmega ning paluda lõpetuseks desserdiks maitsvat õunasam­bukit.

Vene kööki on rahvusköökide päevadel tutvustamas käidud kahel korral, 2007. aastal valmistasid tartlastele roogasid Pihkva kokad ning 2009. aastal Peterburi omad.

Rahvusköökide päevad Tartus

• Tartu sõpruslinnade rahvusköökide päevad leiavad tänavu aset viiendat korda.

• Terve novembrikuu on Tartu toitlustusettevõtetes võimalik proovida kuue riigi rahvustoite.

• Entris pakutakse kreeka ja Dorpatis norra toite. Big Ben pakub külastajatele soome menüüd ning Vilde lokaal tavapäraselt rootsi toite. Atlantises ja Volgas on vene menüü ning Suudlevates Tudengites ja Sõprade Juures on esimest korda esindatud ungari kokakunst.

• Mitmed ettevõtted pakuvad rahvusköökide kuul ka kultuuriprogrammi: näiteks on Atlantise ja Volga restoranis kavas klaveriõhtud Margus Kappeliga, Athena keskuses salongiõhtud vene ja mustlasromanssidega ning Entris kreeka õhtu Zorbasega. Vildes ühendati IDeeJazzi festivali avamine eile õhtul rahvusköökide päevade avamisega.

• Täna õhtul on Vilde lokaalis aga kräftskiva ehk suur rootsipärane vähipidu.

• Homme kell 19 pakutakse Dorpati konverentsikeskuses rahvusköökide galal kuuekäigulist einet, kus iga osalev riik valmistab ühe käigu. Õhtut juhib Maire Aunaste. Piletid müüdi oktoobris läbi paari-kolme päevaga.

• Külastades rahvusköökide päevade restorane, on võimalik osaleda loteriis ja võita ühe ettevõtte kinkekaardi 65 euro väär­tuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles