Vanemuine toob värskendatud «Pähklipureja» taas lavale

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuine mängis ballett «Pähklipurejat» 2004 - 2010. aastani.
Vanemuine mängis ballett «Pähklipurejat» 2004 - 2010. aastani. Foto: Margus Ansu

Sellel laupäeval, 5. novembril jõuab pärast pooleteiseaastast pausi taas Vanemuise repertuaari kauni muusikaga klassikaline ballett «Pähklipureja».

Teatri pressiesindaja teatel mängiti «Pähklipurejat» viimati Vanemuise laval 2004 kuni 2010. aastani. Selle lavastas Pär Isberg Rootsist. Kokku anti 61 etendust 30 679 vaatajale.

Varem on «Pähklipurejat» Vanemuises lavastatud ka 1955. aastal balletmeister Ida Urbeli juhtimisel, 1979. aastal balletmeister Igor Tšernošovi käe all ning 1994. aastal lavastas selle koreograaf-lavastaja Mare Tommingas. Nüüd jõuab lavastus paljude uute osatäitjatega taas publiku ette.

Etenduse muusika autor on Pjort Tšaikovski, libreto on kirjutanud Pär Isberg ja Erik Näslund Elsa Beskovi lasteraamatu «Petteri ja Lotta jõulud» ainetel. Koreograaf-lavastaja on samuti Pär Isberg, muusikajuht ja dirigent Lauri Sirp, lavakujunduse autor Bo-Ruben Hedwall (Rootsi), kostüümide autor Ann-Mari Anttila (Rootsi), valguskunstnik Torkel Blomkvist (Rootsi).

Osades: Matthew Jordan, Benjamin Kyprianos, Milena Tuominen, Raminta Rudžionyte, Janika Suurmets, Rita Dolgihh, Julia Kaškovskaja, Ruslan Stepanov, Hayley Blackburn, Nashua Mironova, Julia Litvinenko, Yassaui Mergalijev, Ilja Mironov, Silas Stubbs jt.

Pär Isbergi koreograafia kombineerib klassikalist varvastantsu vabama stiiliga. «Selline on minu viis seda balletti tõlgendada, tahan küll hoida meie klassikalist kultuuripärandit, samas aga pean tähtsaks ka uutmoodi mõtlemist. Loomulikult on mulle eeskujuks kõik «Pähklipureja» versioonid, mida olen aastate jooksul näinud ja milles tantsinud,» rääkis lavastaja Pär Isberg.

Vanemuise balletijuht Mare Tommingas leidis, et Pär Isbergi «Pähklipureja» on väga skandinaavialik – jõulusoku, piparkookide ja jõuluimedega. Lugu on lihtne, ilus ning kergesti jälgitav ning lavastuses on väga palju toredaid tegelasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles