Kool ehmatas valesti parkijaid arvega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned kommertsgümnaasiumi 12. klassi õpilased kipuvad korduvatest manitsustest hoolimata parkima kooli ette kõnniteele. Eile seisis ühe õpilase Audi otse lipumasti kõrval, parkla asub sellest kohast napilt paarkümmend meetrit eemal (vasakul).
Mõned kommertsgümnaasiumi 12. klassi õpilased kipuvad korduvatest manitsustest hoolimata parkima kooli ette kõnniteele. Eile seisis ühe õpilase Audi otse lipumasti kõrval, parkla asub sellest kohast napilt paarkümmend meetrit eemal (vasakul). Foto: Margus Ansu

Teisipäeval olid kaks Tartu kommertsgümnaasiumi 12. klassi õpilast päris üllatunud, kui leidsid auto kojamehe vahelt sajaeurose parkimisarve. Ehkki nõudel pole õiguslikku alust, loodab kool sel moel valesti parkijaid veidigi korrale kutsuda.

Samal õhtul jõudis fotojäädvustus kooli esitatud arvest Tartu Postimehe toimetusse. Dokumendil seisis «kuutasu parkimiskoha eest Tartu kommertsgümnaasiumi lipuväljakul» septembri ja oktoobri eest. Mõlema kuu eest paluti tasuda 50 eurot kooli arveldusarvele või tuua summa kantseleisse.

Esialgu humoorikalt

Kommertsgümnaasiumi direktori Liina Karolin-Salu sõnul on kool hädas paari viimases klassis käiva autoomanikuga, kes ei jäta masinat parklasse, vaid trügivad sellega koolimaja trepi ette kõnniteele.

Tegelikult ei ole koolil õigust valesti parkijaid trahvida ega neilt parkimistasu nõuda, tõdes direktor. Karolin-Salu kinnitusel lasi ta sekretäril sellised arved koostada, et tuletada humoorikal moel meelde: niisugune käitumine ei ole kohane.

Noortega on räägitud, kuid nad ei reageeri. Politseisse ei ole kool esialgu pöördunud. «Ka see on variant, kuid esialgu oleme püüdnud heaga,» sõnas direktor.

Ta lisas, et ühele juhile avaldas meeldetuletus tõenäoliselt mõju ning eile parkis õpilane oma sõiduki mujale. Üks tumedat tooni Audi A4 seisis aga ka eile keskpäeval otse koolimaja trepi ees lipumasti kõrval.

Rohkem märke

«Algajale juhile võib tunduda, et kooli ette tohib sõita ja parkida. Tegelikult aga ei tohi,» rääkis Tartu liikluskorraldusteenistuse peaspetsialist Toomas Henno.

Peaspetsialisti sõnul eraldab kooli ees asuvat tähistatud autode parklat kõnniteest äärekivi. Sellest edasi on aga juba kõnnitee, kuhu autoga sõita pole lubatud. Seetõttu tähendab fotol kujutatud olukord kindlasti valesti parkimist.

Kooli ette ei tohi sõita ka teist kaudu, sest maja tagant tulles on näha üles pandud märke, mis keelavad sissesõitu lausa kahel korral.

Paljud koolid on Henno kinnitusel autode pääsu peaukse ette füüsiliselt tõkestanud. Kui kool soovib näiteks lumelükkamise jaoks kõnniteele pääsu siiski lahti hoida, soovitab Henno täiendada liiklustähistust või paigaldada täpsustav märk.

Koolil on õigus oma territooriumil liiklust korraldada, kuid lahendus sõltub probleemi teravusest ja rahast, leidis Henno. Igal juhul soovitas ta koolil võtta ühendust linnavalitsusega, et leida osakondadega koostöös murele lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles