Tartu lasteaiatasu tõuseb uuest aastast

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Linnavalitsus saatis volikogusse eelnõu Tartu munitsipaallasteaedades kohatasu tõstmisest alates uue aasta algusest. Soodustuste põhimõtteid lasterikastele peredele töötatakse alles välja.

Esmaspäevase otsusega volikogusse läkitatud eelnõu järgi on lasteaia kohatasu 1. jaanuarist 30,58 eurot senise 22,24 euro asemel. Hinnatõus on 8,34 eurot ehk 37,5 protsenti.

Koolieelsete lasteasutuste seadus lubab lapsevanema omaosaluseks lasteaia majandamisel jätta kuni 20 protsenti riiklikust töötasu alammäärast, mis on 278,02 eurot. Tartus oleks uus hind 11 protsenti alampalgast. Seadusega lubatud maksimummäär oleks 55,6 eurot.

Volikogusse saadetud eelnõu järgi läheb lapsevanema omaosalusest 20 protsenti lasteaedades õppevahendite soetamiseks, ülejäänud osa kasutatakse majandamiskuludeks ja töötasudeks.
Linnavalitsus loodab kohatasu tõstmisest teenida lisaks 499 000 eurot.

Leevendavad abinõud

Linn on põhimõtteliselt kokku leppinud, et alates kolmandast lasteaias käivast lapsest hakkab kehtima soodustus. Kahe esimese lapse eest tuleb maksta täishind, kuid kolmanda lapse eest viiendik täishinnast ehk 6,12 eurot.

Kuna praegu ei ole sellist soodustust ette nähtud, oleks hinnatõus kolme lasteaias käiva lapsega perele minimaalne, vaid 56 eurosenti. Praegu tuleb kolme lapse eest kohatasu maksta 66,72 eurot, uue hinna järgi, arvestades kolmanda lapse soodustust, 67,28 eurot.

Eelnõu selle kohta, kuidas täpselt soodustuse andmine käima hakkab, alles koostatakse, kuid linnavalitsus lubab soodustuste skeemi jõustada samal ajal, kui on hinnatõus. Seega uue aasta algusest.

«Küsimus on detailides ehk elu mitmekesisuses,» ütles abilinnapea Jüri Kõre. «Kui on minu lapsed, sinu lapsed ja meie lapsed, siis mis moodustab leib­­konna, kuidas me lapsi loeme?» Ta näitlikustas: kui isal on üks ja emal kaks last ning nad väidavad, et moodustavad leibkonna, aga laste aadressid on erinevad, kuidas sellises olukorras käituda?

Kruuse ütles, et linn on põhimõtteliselt ka seda meelt, et kui näiteks peres käib kaks last eralasteaias, aga üks linna lasteaias, saab pere ikkagi soodustuse. Seda muidugi üksnes linna lasteaias käivale lapsele.

Sotsiaalabi võimalus

Vähekindlustatud peredel on võimalik saada toetusi lapsevanema kaetava osa tasumiseks sotsiaalabiosakonna kaudu. Praegu maksab sotsiaalabiosakond umbes 320 lapse eest, seejuures täies mahus 150 lapse eest ja pooles ulatuses 170 lapse eest.

Ametnike hinnangul sellise toetuse vajajate arv hinnatõusu tulemusel kasvab ja lisaks on toetuse väljamaksmiseks vaja eelarvesse 21 560 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles