Tartu linnavõim pakub riigikohtule krunte

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu uue hoone võimalikud asukohad.
Riigikohtu uue hoone võimalikud asukohad. Foto: Graafika: Kaido Linde

Riigikohtu kriitika alla langenud Tartu linnavõimud otsivad kohtu uue hoone ehitamiseks sobilikku krunti ja on arutlemiseks välja pakkunud neli võimalikku kohta Tartu kesklinnas.

Esimene neljast on Tartu Ülikooli füüsikahoone krunt aadressil Tähe 4, mille puhul linnavalitsus märgib esinduslikku keskkonda. Teisena pakkus linnavalitsus välja Vanemuise ülemise parkla ja selle lähiümbruse, kus on kaks linnale kuuluvat kinnistut ja üks erakinnistu, kuid seejuures kerkib vajadus lahendada teatrikülastajate parkimine.

Kolmandana käis linnavalitsus välja Jakobi tänava Toomemäe-poolse haljastatud ääre ülikooli majandusmaja ja Laia tänava vahel. Neljas pakkumine oli Emajõe ja Kroonuaia tänava nurgakrunt, kus asuvad kinnistud Kroonuaia 70 ja 76.

Arutelu jätkub

Kolme viimase puhul tõdeb linnavalitsus, et krundid jäävad väiksemaks, kui oli riigikohtu deklareeritud vajadus, ligi 11 000 ruutmeetrit, Toomel Liivi ja Vallikraavi tänava vahele kohtuhoonet kavandades.
«Ega siin kesklinnas 11 000 ruutmeetri suuruseid alasid väga lihtne leida ole. Valikuid on kesiselt. Aga võib-olla saab hakkama ka väiksema krundiga,» ütles Tartu abilinnapea Raimond Tamm, viidates, et riigikohtu tegelikke vajadusi tuleb täpsustada.

Sellised ettepanekud arutamiseks töötas välja Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakond. Esmaspäeval arutas teemat linnavalitsus ja täna on arutelu Tartu volikogu arengu- ja planeerimiskomisjonis.

Arutelu tõukub riigikohtu esimehe Märt Raski oktoobri keskel linnavalitsusest mööda minnes Tartu volikogule saadetud kirjast, milles Rask soovis vastust küsimustele, kas Tartu linn peab õigeks, et riigikohus asub jätkuvalt Tartus, ja millises piirkonnas see võiks asuda. Kirja kommenteerides on Rask Postimehele öelnud, et linnavõim on suhtunud riigikohtu krundiprobleemi leigelt.

Vähe vabu suuri krunte

«Volikogu soovib arutada ja linnavalitsus valmistas ette algmaterjali, et arutelu sujuks võimalikult viljakalt. Loodan, et komisjonis tekib elav diskussioon ja formeerub vastus, mille me saadame riigikohtule,» ütles Tamm.

Tamm lisas, et tegelikult on linnavalitsuses selles küsimuses diskussioon olnud pikemat aega, kuid et nüüd pöördus riigikohtu esimees volikogu poole, on arutelusse kaasatud ka volikogu komisjon.
Riigikohus soovib enne kõnealusel teemal kommentaaride andmist ära oodata linna  ametliku ettepaneku.

Riigikohtu vajadused
• Riigikohus soovis Toomele uue hoone kavandamisel
10 990 m2 maad, 3600 m2 ehitusalust pinda, 6700 m2 hoone brutopinda ja 120 parkimiskohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles