Kalad pääsevad trepist üles

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuti silla alla lasi Forellisõprade MTÜ rajada kalapääsla, et uimelised pääseksid Peeda jõe ülemjooksul asuvatesse kudemispaikadesse.
Nuti silla alla lasi Forellisõprade MTÜ rajada kalapääsla, et uimelised pääseksid Peeda jõe ülemjooksul asuvatesse kudemispaikadesse. Foto: Sille Annuk

Kolm aastat tagasi läbis Kambja vallas Mäekülas asuv Nuti sild Peeda jõel kapitaalremondi. Paraku valasid töömehed sillaaluse betoonplaadi nii kõrgele, et jõele tekkis kunstlik kosk.

Kalahuvilisi ühendava Forellisõprade MTÜ juhatuse liikme Raul Pihu sõnul näitasid kolmel järjestikusel sügisel tehtud vaatlused, et kõrge betoonplaat takistas kaladel liikumist. Arvukalt eri suurusega jõeforelle püüdis tehislikku takistust hüppega ületada, kuid enamikul juhtudel kukkusid kudemisaladele siirduvad vääriskalad alla tagasi. Kui aga forell ei pääse kudemisalale, avaldab see kohe mõju selle kalaliigi arvukusele.

Mittetulundusühingu koos­­töös keskkonnaametiga esitatud taotlus kalapääsu rajamiseks sai keskkonnainvesteeringute keskuselt 7848 eurot. Projekteerimisbüroo Maa ja Vesi koostatud kalatrepi ehitusprojekti viis ellu AAV Teenused 14. ja 17. oktoobril.

Esmalt täitis ekskavaator sillast allavoolu jääva, kolme viimase aastaga tekkinud sügava uhtaugu suurte maakividega. Seejärel täideti kividevahelised tühimikud paekillustikuga. Kui masinaga tehtud suurem töö valmis, käisid töömehed kogu rajatise veel labidatega ja kohati lausa kätega üle, andes valmivale kalapääsule viimast lihvi.

Pihu hinnangul on loodud tehiskärestik looduslähedase ilmega ning nii forellid kui ka teised kalad peaksid nüüd kenasti silla alt läbi ülesvoolu pääsema. Kärestiku kiirevoolulised lõigud vahelduvad sügavamate puhkelohkudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles