Nõelaga pistetud lipid-lapid esinevad päris oma näitusel

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eda Madissoo ees rippuv tekk on valminud kahe põlvkonna koostöös – kangale trükitud pildid on teinud tema lapselaps, kes õpib kõrgemas kunstikoolis fotograafiat.
Eda Madissoo ees rippuv tekk on valminud kahe põlvkonna koostöös – kangale trükitud pildid on teinud tema lapselaps, kes õpib kõrgemas kunstikoolis fotograafiat. Foto: Sille Annuk

Loodus saab kõigega hakkama, kuid inimese sõrmede vahel ei taha lapid ilma nõelaga pistmata kokku jääda. See-eest saab õmmeldes luua kauneid värvimänge, mis annavad isegi sügise kirevusele silmad ette.

Tartu Puuetega Inimeste Kojas on käsitööring käinud koos juba pikki aastaid. Koos kootakse, heegeldatakse, õmmeldakse ning proovitakse kõike uut ja põnevat, mida keegi klubilistest kusagil näinud või õppinud.

Mõned ringi liikmetest on kinkinud oma südame lapitööle ja nende tekid-linikud-seinavaibad said eile üles Tammelinna raamatukogu teisele korrusele, kuhu need jäävad novembri lõpuni kõigile imetlemiseks ja ideede ammutamiseks.

Kogemata lappide juurde

Eda Madissoo, üks neist, kelle tööd raamatukokku üles said, käis eile enne näituse ametlikku avamist veel tekkidele-vaipadele nimesilte kinnitamas ning rääkis, et ta sattus lapitööd tegema päris kogemata.
Rõivaid ja muud sellist õmbles ta varemgi, aga enne käsitööringi minekut ei olnud Madissoo lapitööd teinud. Proovis siis aastakese, tüdines, tuli jälle lapitöö juurde ja on sinna jäänudki.

Madissoo armastab ka muud käsitööd. Tema oli see õnnetu, kelle kootud sokid eelmisel aastal just raamatukogus vaadata olnud näituselt pihta pandi.

Naine rääkis muiates, et ühest küljest on meelitav, kui sinu tööd hinnatakse, teisalt aga pidi ta kuduma uued sokid, sest pärast näitust oli ta tahtnud jalasoojendajad jõulupakki panna.

Soe näputöö

Juhendaja ja samuti näituseline Malle Käos ütles, et oma käsitööringi inimeste tehtut näitavad nad aastas mitu korda. «Ja ega meil töödest puudust tule,» naeris ta.

Vähemalt kaks korda on tööd üleval puuetega inimeste kojas, igal aastal ka Eesti Rahva Muuseumis, lisaks raamatukogunäitused.

Kuigi näituse nimi «Kõle tuul käib üle heinamaa», mille Mai Lille välja mõtles, vihjab tuulisele ja sombusele sügisele, on seintele riputatud nelja naise näputööd rõõmsavärvilised ja soojad.
Leidub nii tekke, seinavaipu kui ka lihtsalt ilusaid seinakaunistusi, millel praktilist otstarvet otseselt ei olegi.

Näitus «Kõle tuul käib üle heinamaa»
• Tartu Puuetega Inimeste Koja käsitööringi näitus Tammelinna raamatukogus.
• Väljas on Eda Madissoo, Malle Käose, Mai Lille ja Helgi Kilbi lapitööd.
• Näitus on üleval 30. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles