Terrassid laotusid katusele

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade tervishoiukõrgkooli uuele hoonele tornühiselamu katuselt. Pilgu all on puitterrassid pinkide ja haljastusega.
Vaade tervishoiukõrgkooli uuele hoonele tornühiselamu katuselt. Pilgu all on puitterrassid pinkide ja haljastusega. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli uus maja on ehitatud kooli tornühiselamu külge nii, et torni peauks saab ühtlasi sissepääsuks kogu komp­leksile. Eile oli peaukse esine veel tihedas tolmupilves ja läbipääs suletud.

Ka olid uue õppehoone põrandad alles valatud ja kuivamisjärgus ning pikem ringkäik maja siseruumides tuli seetõttu edasi lükata.

Selle eest sai nautida vaadet õppehoone terrassidel, mis on kaetud siberi nulust lõigatud laudadega, ning vaadata malemustris haljastuskaste, milles hilisest sügisest hoolimata õitsesid lilled.

Tartu tervishoiukõrgkooli uue koolimaja ehituse projektijuht Aivar Karus ütles, et hoone projekti autor on Kavakava OÜ ning projekt on oma keerukuse tõttu olnud ehitajale paras pähkel.

Betoon, klaas, puit ja tellis

Õppehoone astmeline kuju on tuletatud vajadusest mitte jätta kõrvalasuva ühiselamu õhtupoolseid aknaid päikeseta. Mida korrus kõrgemale, seda enam eemaldub uus maja ühiselamust, jättes kahe maja vahele juba kirjeldatud puitviimistlusega terrassid, haljastuse ja klaasseinad.

Nende klaasseinte taga hakkavad paiknema raamatukogu ja kohvik ning kõrgematel, kitsama ruumimahuga korrustel õppejõudude töö- ja nõupidamisruumid.

Ehitajal ehk NCC Ehitus ASil on objekti üleandmisega aega veel 15 päeva. Objekti juht Aivar Remmet ütles, et kuigi praegu toimetab majas veel sadakond ehitajat, ollakse graafikus ja jõutakse valmis küll.

Maja avatakse tervishoiukõrgkooli 200. sünnipäeva nädalal ehk 21. ja 25. novembri vahel. Juba on teada seegi, et näiteks uudishimuliku linnakodaniku päev tuleb 25. novembril.

Küsimuse peale, mis on olnud selle hoone kõige raskem osa, märkis objekti juht Aivar Remmet, et kuna ehitamiseks on kulunud 5000 kuupmeetrit betooni ja 700 tonni terasarmatuuri, siis see oligi kõige raskem töö.
Pealegi on hoone rajatud auku, mille sügavus maapinnast on seitse meetrit, ning selle kõigega tuli alustada eelmisel talvel ehk keerukates ilmastikutingimustes.

Maja õhtupoolsed fassaadid on kaetud Eestimaa enda ehk Aseri tellistega ning nende punakaspruun värv seob uue ja vana hoone tervikuks.

Amfiteater ja 116 jalgratast

Jalutuskäiku tehes oli võimalik sisse piiluda kahte kõige ruumikamasse auditooriumi, millest üks näeb välja nagu betoonist amfiteater, teine aga on parkettpõranda ja koguni parkettseinaga 150-kohaline loengusaal, mida on võimalik kergesti ümber kujundada vastuvõttudeks, aktusteks ja kas või ballideks.

Kõrgkooli uus õppehoone rõhutab oma tervislikke eluviise sellega, et jalgrataste hoidmiseks on projekteeritud õue varjualune ning õppehoone keldrisse hoiuruum.

Rataste parkimise kohti on 116.

Seega sünnib Tartusse moodne maja, mil on viis korrust ja keldrikorrus üldpinnaga 6632 ruutmeetrit. Hoone maksumus koos mööbliga on 6,8 miljonit eurot ning ehituse rahastajad on Euroopa Liit ja Eesti riik.
Tulevikus seisab ees ka tornühiselamu remont ning loodetavasti tekib Eesti riigil selleks raha saastekvootide müügist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles