Ilus Lika tõi varjupaigas tüli majja

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Septembri alguses Lähtelt leitud ja Tartu koduta loomade varjupaika toodud ilusa emase Lika vastu tundis huvi mitu koerasoovijat. Üks pensionär ja noorpaar soovisid teda endale saada steriliseerimata, kuid varjupaik polnud niisuguse lahendusega nõus.
Septembri alguses Lähtelt leitud ja Tartu koduta loomade varjupaika toodud ilusa emase Lika vastu tundis huvi mitu koerasoovijat. Üks pensionär ja noorpaar soovisid teda endale saada steriliseerimata, kuid varjupaik polnud niisuguse lahendusega nõus. Foto: Tartu koduta loomade varjupaik

Saksa lambakoera tüüpi Lika on ilus koer, keda soovis Tartu koduta loomade varjupaigast endale võtta mitu inimest. Kuid varjupaiga töötajad valivad loomadele uusi omanikke hoolega ja Likast ilma jäänud mees on väga pahane.

Pensionär Vladimir Dementjev pidas Lähtelt leitud ja loomade varjupaika toodud 4–5-aastast emast Likat endale ideaalseks koeraks. «Kutsikat ma ei taha, olen vana, ei jõua enam tema kasvatamisega tegelda,» põhjendas ta täiskasvanud koera eelistamist.

Peale selle tahtis ta koduvalvuriks emast steriliseerimata koera ehk just sellist nagu Lika. «Emane ei jookse kodust naljalt minema,» rääkis Vladimir Dementjev. «Steriliseeritud koera ma ei taha, see on loid, läheb paksuks ja sirtsutab palju.»

Varjupaigas selgus, et Lika antakse talle vaid steriliseerituna ja tingimusel, kui tulevane omanik on nõus koera operatsiooni eest maksma.

Omanik peab hoolima

«Aga ma ei taha steriliseeritud koera,» ägestus Vladimir Dementjev. «Mis õigusega ei müüdud mulle steriliseerimata koera?» Teda ärritas väga ka loomade varjupaigast ning Tartu linnavalitsusest saadud ametlike kirjade toon. «Need on solvavad,» väitis Vladimir Dementjev. «Tahtsin Likat seltsiks ja koduvalvuriks. Aga varjupaiga kirjas kahtlustatakse, et hakkan kutsikavabrikut pidama.»

Loomade varjupaigas pole reeglit, et kõik uude koju minevad koerad ja kassid peavad olema steriliseeritud-kastreeritud. «Nii oleks muidugi ideaalne, sest me ei taha kutsikate ja kassipoegade hoolimatut taastootmist,» ütles Tartu koduta loomade varjupaiga perenaine Mairi Peiponen.

Eriti suur oht on tema sõnul «kutsikavabrikuks» saamiseks atraktiivse välimusega loomadel, selline on ka väga hea välimusega Lika. Suure tõenäosusega on ta puhas saksa lambakoer, kuid varjupaiga töötajad ei saa seda kinnitada, sest leidkoeral pabereid ju kaasas polnud. «Meie tingimus oli, et Lika läheb siit välja steriliseeritult,» rääkis Mairi Peiponen. «Kui meie tingimus ei sobi, võib inimene valida endale teise koera.»

Tekkis kahtlus

Steriliseerimata koera annavad varjupaiga töötajad inimesele, kes on varem loomadega tegelenud ja kes pole huvitatud, et lemmikul tuleks järelkasvu.

Kui tekib kahtlus, et inimene laseb koeral hoolimatult kutsikaid ilmale tuua, siis looma steriliseerimata ära ei anta.

Vladimir Dementjev tekitaski kahtlusi. «Ta kohe ütles meile, et kui Likal tulevad kutsikad, las siis tulevad, tal kutsikate tahtjaid küllalt,» rääkis Tartu koduta loomade varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar. «Ta polnud steriliseerimisega nõus, nõudis vaid oma õigusi. Aga tal pole varjupaigas õigusi: looma omanik on varjupaik, kes vastutab tema edasise käekäigu pärast. Meie eesmärk pole koeri ja kasse kaelast ära saada, eesmärk on leida neile parim uus kodu.»

Nüüd on selgunud, et Vladimir Dementjev oleks nii kui nii saanud steriliseeritud koera: loomaarsti juures tuli välja, et Likale on see operatsioon tehtud juba ammu, vana lõikus jäi välisel vaatlusel lihtsalt märkamata.

Ootavad uut kodu
• Reedel oli Tartu koduta loomade varjupaigas 7 hiljuti saabunud ja 19 koduootel koera. Viimastest kümme on isased ja üheksa emased koduvalvurid. Kõik isased koerad on kastreerimata. Kodu ootavatest emastest koertest on neli steriliseeritud.
• Samal päeval oli varjupaigas 86 uut kodu ootavat kassi.
Allikas: Tartu koduta loomade varjupaik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles