Galerii: Tartu aukodaniku Tullio Ilometsa ärasaatmine

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu aukodaniku Tullio Ilometsa (13. juuli 1921 – 22. august 2018) ärasaatmisele täna Tartu ülikooli muuseumi valges saalis olid kogunenud tema kolleegid ja õpilased, mitme ühingu ja seltsi esindajad, omaksed.

Järelhüüete rea avanud Tartu ülikooli rektor Toomas Asser meenutas, et mitme põlvkonna keemikute ning konservaatorite ja restauraatorite õpetaja Tullio Ilomets oli alma materiga töiselt seotud 66 aastat. «1948. aastal alustas ta keemiaõpinguid ja elas sellest ajast kuni lahkumiseni üle seitse rektorit,» lisas Asser.

Rektor tõstis esile Tullio Ilometsa erakordset mitmekülgsust ja nimetas teda üheks ülikooli sambaks, keda kõik austasid. «Ta muretses alma materi pärast, et meie ülikool kannaks akadeemilist vaimu,» ütles Asser. «Ta oli tuntud ka kirgliku muinsuskaitsjana, ta oli akadeemilise muinsuskaitse seltsi looja ja selle pikaajaline esimees ning ülikooli ajaloo muuseumi mõtte algataja.»

Pärast Tartu linnapea Urmas Klaasi järelhüüet astus leinajate ette Tartu ülikooli muuseumi direktor Mariann Raisma. Ta meenutas kolleeg Tullio Ilometsa väga viljakast eluteest sedagi, et viimase ajani ärksa vaimuga «igiliikur» andis oma 95. sünnipäevaks välja uurimusliku raamatu fotograafia koidikul tegutsenud Inglise teadlasest William Henry Fox Talbotist ning tema fotode ja fotogravüüride kollektsioonist Tartu ülikooli raamatukogus.

«Ülikooli muuseumil oli Tullioga eriline side,» ütles direktor. «Ta alustas juba kuuekümnendatel aastatel koos oma mõttekaaslastega teadusloolise pärandi kogumist unistusega, et kord sünnib ülikooli juurde teadusloo muuseum. Ja kui see 1976. aastal asutati, oli Tullio selle loomisel ja arendamisel pidevalt nõu ja jõuga abiks.»

Urnid Tullio Ilometsa ja tema abikaasa Helju Rajando (1. jaanuar 1930 – 17. august 2018) tuhaga sängitati mulda täna Raadi kalmistul. Peielaud oli kaetud Ülikooli kohvikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles